Шефът на НАТО: България е силен съюзник и допринася за алианса

Шефът на НАТО: България е силен съюзник и допринася за алианса | StandartNews.com

Генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг заяви в ефира на БНТ, че силно приветства открития вчера в София щабен елемент, който е и първото съоръжение на НАТО в България. "Това дава жизненоважна връзка между българските национални сили и многонационалните сили на НАТО", заяви той.

"Той ще извършва планиране, ще помага при извършването на учения и разбира се ще съдейства за по-бързо подкрепление, ако се наложи. Всичко, което прави НАТО, е в името на отбраната и е напълно в духа на нашите международни задължения за засилване на безопасността на всички нас, включително България", каза Столтенберг, цитиран от "Фокус".

"Преди всичко искам да поздравя България, защото е силен съюзник и допринася за алианса. Имах привилегията да посетя България преди известно време и се срещнах с много политици и военни. Те препотвърдиха силното присъствие на страната в алианса и аз съм благодарен за това. На срещата ни на върха в Уелс всички 28 държави решихме да инвестираме повече в отбраната, защото нашата свобода не се получава безплатно", заяви шефът на НАТО и добави, че с увеличаването на напрежението е редно да се увеличат и инвестициите в отбрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай