Сепаратистите в Словянск обявиха извънредно положение

Сепаратистите в Словянск обявиха извънредно положение | StandartNews.com

Външното министерство на Русия изрази възмущението от инцидента, при който са загинали 5 човека

Руските държавни медии съобщиха, че петима души са били убити при над контролно-пропусквателен пункт, обслужван от про - руски активисти в близост до град Словянск, предаде Би Би Си.

Проруските сепаратисти в Словянск наложиха вечерен час, съобщи Франс прес. Самопровъзгласилият се за лидер на опълчението в Словянск Вячеслав Пономарев заяви, че от полунощ до шест сутринта влиза в сила вечерен час и тогава ще е забранено на гражданите да се движат по улиците. Пред агенция "Новости" Пономарев е призовал властите в Москва да изпратят мироопазваща мисия в града, както и в Донецка и Луганска области.

В същото време украинското вътрешно министерство коригира данните за престрелката на пропусквателен пункт край Словянск на трима загинали. Две от жертвите са местни жители, които по време на инцидента са дежуряли на пункта, самоличността на третият се изяснява. Други трима са пострадали, но само един е настанен в болница.

По данни на министерството неизвестни лица в четири автомобила се приближили към пункта и открили огън по дежурните. В момента на атаката, на пункта е имало само невъоръжени местни жители, които обикновено инспектират колите, влизащи в града, твърди телевизията. Постовите са отвърнали на огъня. Въоръжените мъже избягали от мястото на инцидента като взели със себе си ранените и убитите от своя страна и затова броят им не е известен. Прорурските сепаратисти твърдят, че са били обстрелвани от членове на украинската националистическа организация "Десен сектор", тъй като в две от колите те открили отличителни символи на движението и голямо количество оръжия, съобщава руската държавна телевизия.

Провокацията на бойците на контролния пункт край град Словянск тази нощ показва нежеланието на властите в Кием да разоръжат националистите и екстремистите, се казва в изявление на руското външно министерство, цитирано то ИТАР-ТАСС. "В нощта на 20 април в Словянск беше нарушено великденското примирие. В резултат на въоръжено нападение на бойци от т.нар. "Десен сектор" загинаха невинни мирни граждани. Руската стрлана е възмутена от тази провокация, която показва нежеланието на киевските власти да разоръжат националистите и екстремистите," се подчертава в изявлението.

Националистите от украинската организация "Десен сектор" отрекоха да имат някакво участие в престрелката. Те обвиниха руските спецчасти, че стоят зад нападението, заяви говорителят на "Десен сектор" Артьом Скоропадски, цитиран от Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай