Секретарят на Ердоган

Секретарят на Ердоган | StandartNews.com

Новият турски премиер Бинали Йълдъръм подкрепя сегрегацията и цензурата в интернет

Твърдата ръка на турския президент Реджеп Ердоган за пореден път удари по масата през последния месец. Оставката на премиера Ахмет Давутоглу несъмнено бе продиктувана от различията му с държавния глава, който въпреки формалните законови ограничения, е де факто върховният лидер на турската република. Давутоглу изглежда не издържа под натиска на "почетния" си шеф и напусна поста лидер на Партията на справедливостта и развитието, респективно и премиерското кресло. Мястото му зае един от най-близките хора на Ердоган - транспортният министър Бинали Йълдъръм. Според анализатори единствената му задача ще е да прокара желаните от президента конституционни реформи, които ще му осигурят консолидиране на властта.

Йълдъръм е наричан "вечният министър" заради внушителния си опит като транспортен министър.

Той е начело на ведомството общо около 11 г., между 2002 и 2015 г., с малки прекъсвания. Стои зад мащабни инфраструктурни проекти и на сайта му се твърди, че е построил 17 500 км магистрали, 29 нови летища и 1213 км високоскоростни жп линии. Опитът му в транспортния сектор обаче се простира далеч отпреди да стане министър - от 1994 до 2000 г. е шеф на истанбулската общинска фериботна компания IDO. Като нейн директор Йълдъръм се опитва да облекчи трафика в Истанбул с развиване на морския обществен транспорт. Негови инициативи са откриването на два нови фериботни маршрута, построяването на 29 терминала и пускането на малки кораби за по 22-ма пътници и 4 автомобила по редовни линии.

В този период се развиват и близките отношения между Йълдъръм и Ердоган, който по това време е кмет на Истанбул. Йълдъръм е един от първите, които се присъединяват към проекта на Ердоган за създаване на Партията на справедливостта и развитието през 2001 г. След победата й на изборите през 2002 г., Йълдъръм е избран за депутат от Измир и назначен за транспортен министър. Когато напуска поста през 2013 г., веднага е назначен за съветник на Ердоган. До ноември 2015 г. когато пак става транспортен министър. Турските медии го определят за най-близкия и лоялен човек до турския президент, а номинацията му за премиерския пост след напускането на Давутоглу не изненада никого.

Близостта на Йълдъръм с Ердоган не е случайна - двамата споделят много общи виждания както по въпросите на държавността в Турция, така и по обществените теми. Представите на Йълдъръм за обществения живот напълно съвпадат с тези на Ердоган - особено по религиозните въпроси и свободата на словото. Съпругата на Йълдъръм, също като тази на Ердоган, ходи забулена. Тя дори се оказва в центъра на медиен скандал през 2005 г., когато на официален обяд е заснета да стои сама, отделно от мъжа си и покрита от глава до пети. Критиците на Йълдъръм твърдят още, че бил по-склонен да назначава на високи постове свои колеги, чиито жени ходят забулени. През 2013 г. пък самият той заяви, че като младеж се отказал да кандидатства в един от най-престижните университети в страната, след като видял студенти мъже и жени да седят заедно.

Като премиер Йълдъръм ще се различава доста от предшественика си Давутоглу, който си навлече гнева на Ердоган заради опитите да отстоява собствен стил на управление и да наложи своите възгледи за външната политика. Вместо това Йълдъръм се очаква да избягва медийния шум и да работи основно към прокарването целите на Ердоган - президентска република, консолидиране на властта и в крайна сметка премахване на поста премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай