Сделката с Турция за бежанците пред провал

Сделката с Турция за бежанците пред провал | StandartNews.com

Има голям риск споразумението между ЕС и Турция за спиране потока бежанци към Европа да се провали, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. "Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече няколко пъти даде да се разбере, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за австрийския в. "Курир", цитиран от Франс Прес. Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да започнат да прииждат в Европа", казва той.

Оспорваното споразумение, сключено през март, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос. Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици изгубиха работата си в основните турски министерства. Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

В интервюто председателят на ЕК казва също така, че е "много притеснен" от развитието на ситуацията в ЕС, особено по отношение на върховенството на закона в Полша и Унгария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай