Съюзник на Янукович се самоуби

Съюзник на Янукович се самоуби | StandartNews.com

Нямам морални сили да живея, написал в предсмъртно писмо до жена си 

Бившият украински депутат Михайло Чечетов - бивш съюзник и съпартиец на сваления проруски президент Виктор Янукович - се е самоубил, хвърляйки се от 17-ия етаж на блока, в който живеел, съобщи ТАСС, позовавайки се на полицията в Киев.

61-годишният Чечетов е намерен до блока мъртъв, каза за АФП говорителка на киевската полиция.

Висш представител на Партия на регионите във Върховната рада е оставил предсмъртна бележка, намерена от жена му, в която пише, че няма повече морални сили да живее. Всички свидетелства сочат, че става въпрос за самоубийство, каза говорителката.

На 21 февруари Чечетов бил арестуван по подозрения в злоупотреба с власт и със служебното си положение, но два дни по-късно бил освободен под гаранция от 5 милиона гривни (170 000 евро). Часове преди смъртта на ексдепутата главният прокурор на Украйна Виктор Шокин съобщил по телевизията, че се готви да представи нови обвинения срещу Чечетов.

Той бе един от хората, организирали в разгара на протестите на киевския Майдан гласуването в парламента на 16 януари 2014 г. на законите, ограничаващи правото на протести и предвиждащи затвор за протестиращите.

Вотът допринесе за радикализирането на протеста и за бягството на президента Виктор Янукович в Русия. От 2003 г. до 2005 г. Чечетов е бил председател на украинския Държавен имуществен фонд, отговарящ за приватизацията, припомня АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай