Съветът на ЕС удължи с година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с година санкциите срещу Русия | StandartNews.com

Съветът на Европейския съюз продължи до 23 юни 2019 г. действието на ограничителните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия. Това се посочва на официалния сайт на Съвета на Европейския съюз.

Мерките се прилагат спрямо лица от ЕС и дружества, установени в ЕС. Те са ограничени до територията на Крим и Севастопол. Санкциите включват забрана за: внос в ЕС на стоки с произход от Крим или Севастопол; инвестиране в Крим или Севастопол, което означава, че нито европейците, нито дружествата, установени в ЕС, могат да купуват недвижими имоти или предприятия в Крим, да финансират кримски дружества или да предоставят съответните услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, по-специално европейски туристически кораби не могат да акостират в пристанища на Кримския полуостров освен в случай на извънредна ситуация; износ на някои стоки и технологии за кримски дружества или за използване в Крим в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката и свързани с търсенето, проучването и добива на нефт, газ и минерални ресурси. Освен това не трябва да се предоставят и техническа помощ, брокерски, строителни или инженерни услуги, свързани с инфраструктурата в тези сектори.

Както се посочва в направената на 16 март 2018 г. от името на ЕС декларация на върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, ЕС продължава да бъде твърдо ангажиран със суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Четири години след незаконното анексиране на Автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация ЕС изтъкна отново, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай