САЩ удариха 4 руски банки (ОБЗОР)

САЩ удариха 4 руски банки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Наказанията може да бъдат променени във всеки един момент
Санкциите на ЕС засягат финансите и нефтодобива, но без газовия сектор

Президентът на САЩ Барак Обама обяви нов пакет икономически санкции срещу Русия часове след като представителите на страните членки от ЕС се разбраха за пръв път да наложат наказания върху цели сектори на руската икономика. Двойният удар по Москва засяга преди всичко банковия сектор и търговията със стоки с военно предназначение, както и добива на петрол.

САЩ ще спрат износа на определени стоки и технологии за руския енергиен сектор, разширяват санкциите, включвайки нови руски банки и отбранителни компании и официално спират заемите за износ, предоставяни на Русия, както и финансирането на проекти за икономическото й развитие. "Ако Русия продължава по сегашния си път, цената ще продължи да нараства", предупреди Обама.

САЩ наложиха санкции на руската банка ВТБ, Банката на Москва, Руската земеделска банка, както и Обединената корабостроителна корпорация, съобщи американското финансово министерство. На американските граждани и юридически лица се забранява да предоставят на трите банки кредити със срок над 90 дни. Ограниченията върху Обединената корабостроителна корпорация означават на практика "замразяване" на активите й в САЩ и забрана за американските граждани и юридически лица да извършват с нея финансови транзакции. "Също така официално спираме кредитите, стимулиращи износа към Русия, както и финансирането на проекти за икономическо развитие в Русия", добави Обама.

"Днес Русия отново се изолира от международната общност, което е връщане назад след десетилетия на реален прогрес", заяви Обама.

Часове по-рано ЕС обяви в официално съобщение за първите досега икономически санкции срещу Русия. Те са в четири области. Първата е ограничаване на достъпа до европейските капиталови пазари на притежавани от държавата финансови институции. Според "И Ю обзървър" това означава, че гражданите и фирмите от ЕС няма да имат право да купуват или продават дългови инструменти, акции и други финансови инструменти, издадени от руски държавни банки, с матуритет над 90 дни. Втората забрана е за търговия с оръжие. Третата е за продажба на стоки с двойно предназначение. Тя обаче ще важи само за експорт към руски компании, упражняващи военна дейност, а износът за цивилните фирми ще продължи. Четвърто, ограничава се достъпът на Русия до определени чувствителни технологии, които могат да бъдат използвани за добив на петрол. Няма обаче за подобни технологии, свързани с газовия сектор.

Мерките бяха одобрени на продължила 7 часа среща на представителите на страните от ЕС в Брюксел. Те трябваше да бъдат подписани формално от лидерите днес чрез писмена процедура, която избягва свикването на извънреден Европейски съвет. Пълният текст с наказанията, както и разширен черен списък с лицата, подлежащи на санкции, трябваше да бъде публикуван снощи в официалния вестник на ЕС, а санкциите да влязат в сила от днес.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой посочи в съобщение, че целта на санкциите е да отправят предупреждение към Русия и те може да бъдат отменени, ако руската политика се промени. Според източници от Брюксел, запознати с темата, срокът на наказанията ще е една година с възможност те да бъдат променени или отменени във всеки един момент.

Германската канцлерка Ангела Меркел определи новите санкции като "неизбежни" заради Крим и Източна Украйна, въпреки че Германия първоначално бе против подобни наказания.

Украинците използвали балистични ракети

Източник от американските спецслужби твърди, че украинската армия е използвала балистични ракети с малък обхват срещу опълченците в Източна Украйна, съобщи CNN. Според него САЩ разполагат с данни, че украинските сили за сигурност са използвали балистични ракети с обсег до 80 км срещу опълченците през последните 48 ч. Ако се потвърди, че наистина са използвани, това ще е най-смъртоносният вид оръжие, с което е стреляно досега в конфликта, коментира тв каналът. Според руския LifeNews ракетите са тип "Точка У", разработени в СССР още през 70-те г. В Украйна е извършен само един тренировъчен пуск на балистична ракета с малък обсег. И ракетите уцелват къща. Макар стрелбата да е била без реален боеприпас, ракетата пробила покрива и е загинал украинец.

Новината на CNN бе потвърдена и от военния комендант на самопровъзгласилата се Луганска народна република Сергей Грачов. Според него опълченците са намерили части от балистична ракета. Тя не се била взривила напълно, задействали се били само касетите, а бойната глава е оцеляла. От Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна заявиха, че военните не са използвали балистични ракети, защото мощността им е много голяма.

Няма да срутят държавата,
Файненшъл таймс

От действията на Запада ще пострада и Русия, и ЕС, но санкциите няма да нанесат съкрушителен удар срещу руската държава, както е било в миналото, руснаците ще се обединят в това трудно време. Всъщност САЩ и ЕС са приели всички възможни санкции. Приетите вече мерки срещу руската икономика могат да предизвикат бягство на капиталите, отслабването на рублата и намаляване на вътрешните инвестиции. Освен това големите руски банки и корпорации като "Роснефт", "НОВАТЕК", Внешикомбанк, Газпромбанк и други ще се окажат отрязани от външните кредитни потоци и капиталови притоци. Най-сериозни за Русия може да се окажат мерките против финансовия, а не срещу отбранителния или технологическия сектори. Ако кризата в Украйна не спре към момента, когато подкрепата за банките стане твърде тежка за руската държава, ще стане много лошо за европейската икономика, съществено ще спаднат темповете на растеж, които и сега не са блестящи. Европейците никога няма да забранят вноса на руски газ или нефт, както Западът направи това с Иран. Това би означавало рязък скок на нефтените цени и спад на световната икономика.

Опълченците със забрана да псуват

Командирът на Донецката народна република Игор Гиркин, известен като Стрелков, забрани на бойците си да псуват на майка. Указът бе качен в Туитър от пресслужбата на ДНР.

Указът носи дата от понеделник, когато се навършиха 1026 години от приемането на християнството в Киевска Рус, посочва АФП. "Наричаме се православна армия и се гордеем, че не служим на златния телец, а на нашия Господ Исус Христос и на своя народ. На хоругвите ни е изобразен ликът на Спасителя. Ако воините псуват на майка, хулят Господ и Богородица, на които служим и които ни прикриват в бой", се казва в указа.

Грубите псувни на публично място ще бъдат смятани за сериозно дисциплинарно провинение и ще се наказват съответно, подчертава Стрелков.

"Псувните на майка не са от руски произход и са били употребявани от враговете на Русия, за да оскверняват нашите светини, за да въздействат върху руските воини чрез духа им и така да ги сломят в боя и да поставят народа на колене. Враговете на Рус са следвали същия принцип, който днес следват зложелателите на християните, заграбили властта в Киев, които заповядват на православни украинци да стрелят по собствените си храмове, да се гаврят с хоругвите, носещи лика на Спасителя, и с православното свещенство", пише Стрелеца.

"Един руски воин не може да употребява езика на врага. Това духовно ни унижава и води армията към поражение", заключава сепаратисткият водач.

Кремъл: Ще вдигнат цените на енергийния пазар

Санкциите ще доведат неминуемо до повишаване на цените на енергийния пазар в Европа. Това предупреди руското външно министерство, цитирано от AFP.

"Поставянето на препятствия пред сътрудничеството с Русия в енергийната сфера" представлява "необмислена и безотговорна мярка", посочи МВнР в Москва. В същото време в. "Независимая газета" прогнозира спад на руската икономика заради санкциите. Финансовото министерство планира от догодина допълнителен, регионален данък върху продажбите, а междувременно смята да вдигне и други данъци. А президентът е обявил курс към почти тотално заместване на вноса с родно производство. Изненадващо за ред играчи на пазара руската Централна банка заяви, че заради промените в данъчно-тарифната политика и геополитическото напрежение вдига ключовата лихва от 7,5 на 8%. Заемите ще поскъпнат, производители и предприемачи ще включат новите разноски в цените и това пак ще вдигне инфлацията, добавя "Независимая газета". "Колкото и да заместваме вноса, колкото и да сътрудничим с Индия и Китай, челните технологии са на Запад или в страни под силно западно влияние като Израел или Сингапур", заключава руският аналитик Руслан Пухов, цитиран в "РБК дейли".

Най-много от санкциите ще пострадат "Газпром" и "Роснефт", които имат нужда от западните технологии за добив в арктическия шелф, смятат експерти. Под заплаха ще се окажат проекти по разработка на трудноизвличани запаси и на шистов газ. В този случай сумарният добив на нефт може да падне с 5-10% или с 26-52 млн. тона годишно.

Москва отказа полския зарзават

Руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Россельхознадзор) забрани вноса на всякакви плодове и зеленчуци от Полша от 1 август, съобщи РИА Новости.

"Решихме да наложим ограничение на вноса на практически всички плодове и зеленчуци от Полша. Това се наложи зареди редица нарушения по сертифицирането и открити негодни продукти", заяви Алексей Алексеенко, който е заместник-директор на регулаторната служба.

По-рано във вторник Алексеенко съобщи, че се обмисля забрана на вноса на зеле от Полша заради опасения, че по него има вредители, по-конкретно насекоми от типа западен цветов (калифорнийски) трипс. Тогава председателят на Россельхознадзор Сергей Данкверт отбеляза, че може да бъде ограничен вносът на ябълки заради нарушения в сертификацията.

До края на тази седмица Россельхознадзор може да въведе забрана на вноса на плодове и зеленчуци и от целия Европейски съюз. Това се обяснява със зачестилите случаи на доставки на продукти, замърсени с опасния вредител източен плодов червей, отбелязва Lenta.ru.

Лавров: Киев нарушава резолюцията на ООН

Киев грубо нарушава резолюцията на Съвета на сигурност на ООН 2166, като не спира бойните действия в зоната на падането на боинга и така пречи за най-скорошно начало на работата на международните експерти. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в Душанбе. Според него необходим е изключително юридически подход за осигуряване на обективно и независимо разследване на причините на трагедията със самолета. Министърът изтъкна, че Москва настоява за стриктно изпълнение на резолюцията на ООН. Той също добави, че Русия се съмнява в способността на западните сили да се договарят по уреждането на кризата в Украйна. Според него вместо изпълнение на споразуменията те фактически насърчават украинските власти към насилствени действия против собствения си народ. Лавров смята, че само така може да се преценява заявлението, че Киев има пълно право да използва всички налични средства, в това число въоръжените сили.

Фалира трети туроператор

Руската туроператорска фирма "Експо тур" обяви, че спира работа заради проблеми при осъществяването на черноморски круиз. Това е третият руски туроператор, който прекратява дейността си този месец. На 16 юли заради финансови проблеми фалира една от големите компании на туристическия пазар - "Нева". Това засегна 6500 души, почиващи в чужбина, част от тях бяха в българския курорт Албена. На 25 юли московската "Роза ветров Мир" също обяви фалит, а 134-ма нейни клиенти още не са се прибрали в родината си. "Експо тур" е застрахована за 30 млн. рубли и сумата би трябвало да стигне за покриване на около 1000 ощетени туристи, планирали круизно плаване или почивка по Черноморското крайбрежие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай