САЩ транспортира смъртоносни оръжия за Украйна през България

САЩ транспортира смъртоносни оръжия за Украйна през България  | StandartNews.com

САЩ доставят смъртоносно оръжие за Украйна въпреки официалните изявления. Вашингтон вече е предал на Киев около 200 снайперски и 400 щурмови пушки, както и около 200 ръчни гранатомети с комплекти боеприпаси – транзит през България. Това пише в подробен анализ коментаторът в МИА „Россия сегодня" Антон Хроленко, цитиран от БЛИЦ.

Още през 2014 г. пресслужбата на концерна "Укроборонпром" съобщи, че представители на фирмата "Укринмаш" е подписала договор с американската компания за производство на огнестрелно оръжие Barrett Firearms, като срокът за изпълнение е сведен до минимум. Barrett Firearms е специализирана в производство на голямокалибрени снайперски пушки.

Като официален посредник в сделката е посочена българската фирма Bulcomers KS Ltd, а за краен получател е посочена Националната гвардия на МВР в Украйна. Още 15 такива снайперски пушки Barrett M107A1 калибър 12,7 мм (далечина на стрелбата до 1800 м) са получени от украинското Министерство на отбраната. Това оръжие не е отбранително.

Доставката на смъртоносно оръжие за Украйна направо от САЩ грубо нарушава Минските споразумения и гарантирано ще привлече внимание. Затова пък пратката от България може да мине като резервни части.

Чрез посредници украинската страна е получила не само снайперски и щурмови пушки. Има съобщения за доставени български минохвъргачки „Тунджа".

Пак по същата схема чрез същия български посредник Украйна е купила през декември 2014 г. два безпилотни авиационни комплекса KS-1 на стойност 714 хиляди долара.

За други „придобивки" от смъртоносно въоръжение съобщил на 28 септември във Facebook вътрешният министър Арсен Аваков, например за „реактивната противотанкова граната DRTG-73", при която се задействат два последователни кумулативни заряда (първи с калибър 55 мм и втори - 105,5 мм, пробиващ броня до 70 см).

Съобщението на Аваков косвено потвърждава факта за появяването в украинската армия липсващите преди във военните складове – боеприпаси за ръчен противотанков гранатомет РПГ-7В: изстрели (ВЕ, ВМ, ВМЗ) с 40-мм осколочна граната ОГ-7 (Е, М, МЗ) и изстрели ГТБ-7ВМ(ВС) с термобарична граната ГТБ-7М(С), а също така еднократните реактивни гранатомети РПГ (ОПГ)-22 с противотанкова (осколочна) граната ПГ-22 (ОГ-22).

Всички те, както и споменатата от Аваков еднократен реактивен тандемен гранатомет DRTG-73 с тандемна граната TG-73, сега се произвеждат от българското предприятие ВМЗ в Сопот, откъдето се импортира в Украйна с други въоръжения и военна техника американско производство, се твърди в анализа на МИА „Россия сегодня".

Фактите говорят, че България с пари от САЩ произвежда боеприпаси за украинската армия, а Чехия, Полша и Унгария са готови да участват в подобни схеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай