САЩ ще запази войските си в Източна Европа и Балтика през 2015

САЩ ще запази войските си в Източна Европа и Балтика през 2015 | StandartNews.com

Съединените щати ще запазят войските  си в Полша и балтийските държави в продължение на най-малко още една година на фона на напрежението между НАТО и Русия, заяви командващият на американските сухопътни сили в Европа в неделя, предаде Ройтерс.

Първоначално планирана до края на тази година като "устойчиво присъствие", мисията на американските сили ще продължи, обяви генерал-лейтенант Фредерик Бен Ходжис пред репортери в литовската столица Вилнюс.

"Ще има американски въоръжени сили в Литва, както и в Естония и Латвия и Полша дотогава, докато присъствието им е необходимо за сдържане на руската агресия", заяви Ходжис.

"Планирали сме смените на войниците за следващата година. Определени са подразделенията, които ще бъдат разположени тук", добави той.

През април САЩ изпратиха около 600 войници в балтийските държави и Полша в отговор на намесата на Русия в кризата в Украйна и анексирането на полуостров Крим. Европейските членки на НАТО проведоха много учения през последния месец, в които взеха участие стотици военнослужещи. Алиансът увеличи и броя на самолетите, които охраняват въздушното пространство на региона.

Ходжис заяви, че страните от НАТО трябва да бъдат единни пред опитите на Русия да "заплашва" съседите си с военни учения и чести нарушения на въздушното пространство.

"Дисциплината и единството на нациите е много важно в този момент, за да не позволим малки инциденти да доведат до нещо, което не искаме да се случва", каза генералът.

Преди седмици за пореден път НАТО обвини Русия, че изпраща подкрепления и въоръжение на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва отрича да участва в бойните действия, независимо че открито заявява политическата си подкрепа за "опълченците" и им осигурява хуманитарна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай