САЩ: Русия използва артилерия срещу Украйна

САЩ: Русия използва артилерия срещу Украйна | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ обявиха, че имат доказателства, че Русия е използвала артилерия, за да обстрелва украински военни позиции през границата, предадоха световните медии.

Русия също така възнамерявала "да достави по-тежки и по-мощни многократни ракетни установки" на про-руските сепаратисти в Украйна, съобщи Държавният департамент.

Русия многократно отрича да е изпращала каквито и да е ракетни установки в Украйна.

Говорителят на американския държавен департамент Мари Харф заяви, че САЩ разполагат с доказателства, че Русия води артилерийска стрелба от своя територия срещу позиции на украинската армия, предаде AFP.

"Освен това Москва планира да достави по-тежко и по-силно ракетно въоръжение на проруските сепаратисти", добави Харф.

Москва продължава да доставя оръжие на бунтовниците и засилва военното си присъствие по границата, твърдят от Пентагона.

Според нейните думи доказателствата са на базата на „информация на разузнавателните служби".

Холандия изпраща 40 души невъоръжена военна полиция на мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Украйна. По думите на премиера Марк Рюте това се прави за стабилизирането на зоната.

Холандските власти държат да бъдат върнати в родината им всички останки от телата на техните съграждани, някои от които все още са на мястото на катастрофата. Според местни медии Холандия, Австралия и Украйна настояват в ООН да се внесе проекторезолюция, която разрешава въоръжено присъствие за защита на разследващите и непокътнатостта на местопроизшествието.

Военните полицаи ще помагат на разследването и в търсенето на тела.

Австралийският премиер Тони Абът увери също, че 50 австралийски полицаи са готови да бъдат изпратени в Източна Украйна под егидата на ООН.

Междувременно специалисти от Малайзия и Австралия, а също представители на специалната комисия от наблюдатели на ОССЕ, посетиха района на сваления малайзийски самолет в Донецка област. Те са видели "най-големите и по-малко повредените" части от машината.

ОССЕ е изпратила своя мисия в Украйна, която следи за безопасността в района. Говорител на организацията заяви, че мисията е готова да помага на международните експерти, които трябва да дойдат на място, за да разследват катастрофата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай