САЩ: Полет MH17 е свален погрешка

САЩ: Полет MH17 е свален погрешка | StandartNews.com

ЕС може да обяви украинските сепаратисти за терористи

Вашингтон. Представители на американското разузнаване заявиха, че про-руски бунтовници са свалили полет МH 17 погрешка.

Не е открита пряка връзка с Русия, добавиха те.

Докато висши служители на разузнаването заявиха, че Русия е "създала условията" за свалянето на самолета, все още няма доказателства за прякото участие на руското правителство, предаде БИ Би Си.

Представител на американското разузнаване, говорейки анонимно на пресконференция във вторник, заяви, че "най-правдоподобното обяснение" за свалянето на самолета е, че бунтовници са го объркали за друго въздухоплавателно средство.

Макар че Русия въоръжава сепаратистите в Източна Украйна, САЩ нямат преки доказателства, че ракетата, свалила пътническия самолет с 298 души на борда, е дошла от Русия, посочиха още представителите на разузнаването при условие за анонимност пред американски журналисти.

Самолетът вероятно е бил свален от ракета земя-въздух Ес Ей -11 (SA-11, с това наименование НАТО дефинира руските зенитни комплекси "Бук"), изстреляна от сепаратистите в Източна Украйна, смятат цитираните източници.

"Продължаваме да работим по установяване дали е имало директна връзка, дали на терена е имало руснаци, дали те са обучавали тези сепаратисти," заяви в интервю за Си Ен Ен Бен Роудс, заместник-съветник в Белия дом по въпросите на националната сигурност, цитиран от ДПА.

По отношение на това кой е изстрелял ракетата един от представителите каза: "Не знаем име, не знаем ранг и дори не сме на 100 процента сигурни за националността", посочва още АП.

Представител на ОССЕ съобщи, че на мястото на катастрофата на малайзийския самолет в Източна Украйна все още има части от човешки тела.

"Видяхме, че на мястото на трагедията все още има части от човешки тела ", заяви Майкъл Боцуркив,говорител на ОССЕ.

Същевременно в сряда в сградата на летището в украинския град Харков ще се състои церемония за прощаване със жертвите на самолетната катастрофа в Източна Украйна, след което телата им ще бъдат изпратени в Холандия.
Церемонията, в която се предполага, че ще вземат участие и дипломати от различни страни, ще започне в 11 часа киевско време.

Външните министри от Европейския съюз решиха да ускорят санкциите срещу Русия по новите критерии, които предвиждат техен обект да бъдат и фирми и организации, които оказват материална и финансова подкрепа на управляващите в Русия, отговорни за анексирането на Крим и дестабилизацията на Украйна.

Европейският съюз ще обсъди и евентуално включване на незаконно въоръжени сепаратистки групи, действащи на територията на Източна Украйна, в списъка на терористичните организации, предаде БНР.

Ако до четвъртък не е налице пълно сътрудничество от руска страна, във връзка с разследването на катастрофата на малайзийския самолет, тогава ще бъде представен пакет рестриктивни икономически мерки, засягащи достъпа до капиталови пазари, руския отбранителен сектор, енергетиката и стоките с възможна двойна употреба.

Европейският съюз ще обсъди и евентуално включване на незаконно въоръжени сепаратистки групи, действащи на територията на Източна Украйна, в списъка на терористичните организации.

ЕС налага нови санкции на държавни служители заради действията на Русия в Украйна, съобщи холандският външен министърФранс Тимерманс, цитиран от Асошиейтед прес.

Тимерманс заяви, че с решението във вторник се налагат визови забрани и замразяват активите на още официални лица. Външните министри също така са поискали от Европейската комисия да подготви по-строги икономически санкции, включително срещу военнопромишления, енергийния и финансовия сектор, ако Русия не се откаже от дестабилизирането на Украйна, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай