САЩ и Великобритания порязали Бокова

САЩ и Великобритания порязали Бокова | StandartNews.com

Гласят генералния директор на ЮНЕСКО за заместник на Гутериш, твърди "Гардиън"

Експерти разгадаха гласовете с вето за Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, които българките получиха при последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организацията в сряда. Двете вета за Бокова от постоянните членки на СС са дошли от САЩ и Великобритания, което било ясно още от началото на кампанията, а двете за Георгиева - от Франция и Китай. Както се знае, първи по време на гласуването завърши бившият португалски премиер Антонио Гутериш, който онзи ден бе официално номиниран за поста.

Очаква се Гутериш да бъде утвърден за наследник на Бан Ки Мун от 193-те членки на Общото събрание на ООН следващата седмица. След неуспеха в гласуването Бокова е на път да стане заместник на португалеца, съобщава британският в. "Гардиън". Според изданието броени часове след като Гутериш получи пълната подкрепа на СС за поста, са се появили спекулации, че Русия ще бъде компенсирана за своя вот. Издигането именно на Бокова е един от жестовете, който може да бъде направен към Москва.

В същото време постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин увери, цитиран от ТАСС, че страната му не е сключвала никакви тайни сделки в хода на изборите за нов генерален секретар. През последната седмица в централата на ООН бе широко обсъждана появила се информация, че Русия се съгласила да приеме бившия върховен комисар на световната организация за бежанците в замяна на поста заместник-генерален секретар по политическите въпроси, който е заеман от американеца Джефри Фелтман, отбелязва ТАСС. Китай на свой ред, според същите слухове, може да получи длъжността заместник-генерален секретар за миротворческите операции, която традиционна е заемана от французин.
"В хода на дискусиите с различни кандидати, включително с Гутериш, проявихме интерес към по-широко представителство във висшите ешелони на секретариата и това не е тайна", отбеляза Чуркин. "Вече говорихме публично за това, но не е имало никакви сделки под масата", подчерта той и добави, че не са задавали никакви преки въпроси, нито са се давали каквито и да било обещания.

"Само Гутериш може да отговори на въпроса кой трябва да стане първи заместник-генерален секретар на ООН", заяви лаконично Чуркин. Той призна, че Русия се озовала в "доста сложно положение" в процеса на избора на новия генерален секретар. "Искахме постът да бъде зает от представител на Източна Европа и той да бъде жена", припомни Чуркин. "В същото време трябва да отчетем факта, че имаше и други силни кандидати, и... ние не сме обещавали да блокираме всички, които не са от Източна Европа", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай