САЩ дава $1 млрд. на Украйна като кредитни гаранции

САЩ дава $1 млрд. на Украйна като кредитни гаранции | StandartNews.com

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е уверил украинския държавен глава Петро Порошенко, че Вашингтон ще помогне на Киев с 1 милиард долара под формата на кредитни гаранции. В телефонен разговор между двамата Байдън е предложил и близо 18 милиона долара във вид на хуманитарна помощ, предава БНР.

Украинският президент Петро Порошенко разговарял и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, като двамата са се разбрали да работят за разполагане на миротворци в Донбас, под егидата на ООН. Бан Ки-мун е изразил пред Порошенко безпокойството си, относно нарушенията на режима на прекратяване на огъня в Източна Украйна и на други точки от минските договорености.

ООН съобщи, че броят на украинците, които са избягали в съседни страни от конфликта в Донбас, надхвърля 800 000. Към 16-и април молби за получаване на легален статут в съседни страни, са подали 800 961 украинци. Почти 660 000 от тях са в Русия, а 81 000 - в Беларус. Същевременно броят на украинците, бягащи от Донбас към други райони на Украйна, към 15-и април е достигнал 1 228 000 души. По данни на ООН, за една година в конфликта в Украйна са загинали 6116 души.

Междувременно американски инструктори започнаха обучение на украински войници, въпреки предупрежденията на Русия, че това може да дестабилизира обстановката в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай