Саркози: Французите казаха „не“ на политиката на Оланд

Саркози: Французите казаха „не“ на политиката на Оланд | StandartNews.com

Гражданите на Франция с гласовете си казаха „не" на политиката на президента Франсоа Оланд. Това заяви лидерът на „Съюз за народно движение" и бивш президент Никола Саркози след края на втория тур от местните избори във Франция.

„Със своето гласуване французите широко отхвърлиха политиката на Франсоа Оланд и неговото правителство", каза още той и поздрави сподвижниците си с победата. „Съюз за народно движение" „никога досега не е побеждавал в толкова много департаменти на страната", изтъкна Саркози.

"Днес лъжата, отрицанието и безпомощността бяха наказани", каза още той.

Партията "Съюз за народно движение" на Никола Саркози печели между 64 и 74 департамента от общо 98. Това показват последните данни от вота, които все още не са окончателни.

Управляващата Социалистическа партия на президента Франсоа Оланд ще загуби между 26 и 30 департамента и ще държи не повече от 37 департамента. До момента тя контролираше общо 61 департамента. Крайнодясната партия "Национален фронт" на Марин льо Пен има 40% процентна подкрепа и значително увеличаване на местата й в местните съвети, съобщава БГНЕС.

Социалистическата партия претърпя "поражение" в изборите, каза от своя страна премиерът Мануел Валс. И добави, че резултатът за "Националния фронт" е "твърде висок". "Французите обявиха...гнева си от ежедневието, което е твърде трудно", подчерта той и изтъкна, че ще положи усилия за съживяване на френската икономика.

"Левите сили отстъпиха значително", "това е дълготрайна промяна на политическата обстановка във Франция", изтъкна премиерът.

"Националният фронт" получи подкрепата на 40 на сто от избирателите. Вторият тур показа силно подобряване на резултатите на нашето движение", каза лидерката на крайнодясната партия Марин Льо Пен.

"Националният фронт се превръща в мощна политическа сила в много райони", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай