Сърбия е поискала специален съд за АОК

Сърбия е поискала специален съд за АОК | StandartNews.com

Ню Йорк. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич поиска да бъде създаден специален съд за престъпленията извършени от Армията за освобождение на Косово (АОК) пред заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

"Аз съм убеден, че всички страни, които зачитат международното право ще подкрепят това искане", подчерта Дачич. Преди изказването на сръбския дипломат генералният секретар на ООН Бан Ки Мун му предаде последния доклад за състоянието в Косово. Според Дачич изнесените от главния прокурор Клинт Уилиямсон на 29-ти юли престъпления трябва да доведат до съд. Само по този начин ще има справедливост за огромния брой жертви и техните семейства.

Дачич призова всички международни фактори да направят необходимото в началото на 2015 година да има специален съд за АОК.

Генералният секретар на ООН поиска от властите в Прищина и Европейския съюз да направят необходимото за създаването на съд най-късно през следващата година.

АОК действа по време на войната в Косово между 1996 и 1999 година. Сегашният премиер Хашим Тачи бе сред нейните ръководители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай