Санкции по руските самолети и нефт (ОБЗОР)

Санкции по руските самолети и нефт (ОБЗОР) | StandartNews.com

Брюксел наложи оръжейно ембарго, забрани стоки с двойно предназначение и замрази авоари
Гражданите на страни членки на ЕС нямат право да купуват и продават облигации и акции на банки под контрола на Кремъл

Ограниченият достъп на Русия към технологиите, предвиден от новия пакет икономически санкции, които ЕС и САЩ приеха срещу Москва, е по-опасен от финансовите рестрикции. Това смятат руската преса и руски анализатори, цитирани днес от Нюзру. Лидерите на страните от ЕС днес окончателно одобриха договорените във вторник икономически санкции срещу Русия, се посочва в официално съобщение на ЕС. Мерките трябва да бъдат публикувани късно тази вечер в официалния вестник на ЕС и да влязат в сила от утре.

Руските медии посочват, позовавайки се на специалисти, че засега повод за апокалиптични прогнози няма, не на последно място, защото санкциите са временни и в случай, че самите страни членки усетят сериозна загуба от тях, ще ги отменят.

Към този момент и в този им вид обаче от санкциите ще пострадат руското самолетостроене и корабостроене, както и руският добив на нефт. В първия случай то е заради забраната за внос и износ на продукция с двойно предназначение - т.е. компоненти, които обикновено се използват за граждански цели, но могат да се употребят и за военни. Сред тях са специфично оборудване, електроника, компютри, телекомуникации, датчици, лазери, навигация, авионика, морски технологии и двигатели. Президентът на Обединената корабостроителна корпорация, която попадна под санкциите на САЩ, Алексей Рахманов, заяви пред тв канала Росиия 24, че най-пострадал ще е гражданският сегмент от корабостроенето. По думите му санкциите на ЕС могат да доведат до това компанията "да се върне към чертожната дъска". Междувременно източник, близък до руската Обединена авиостроителна корпорация, заяви пред РБК, че санкциите могат да са потенциално опасни за производството на военни самолети, в които се използва авионика европейско производство.

Забраната за внос в Русия на т. нар. чувствителни технологии може да удари най-много нефта, тъй като се използват западни технологии за разработването на находища с трудноизвлекаеми залежи. Към тях се отнасят шелфовите проекти на Роснефть и Exxon Mobil в Арктика, както и проектът на Газпром и Shell - Сахалин-2. Под заплаха е и съвместният с френската компания Total проект "Новатэка" "Ямал-СПГ". Рестрикциите ще затруднят освен разработването на арктическия шелф, така и на находища с шистов газ. Под ударите попадат и някои проекти на "Роснефть".

Според договорения пакет, обявен днес официално от ЕС, гражданите и компаниите от ЕС вече нямат право да купуват и продават облигации, акции и подобни финансови инструменти с матуритет над 90 дни, издавани от големи притежавани от руската държава банки, банки за развитие, техните филиали и представители, действащи от тяхно име. Услуги, свързани с емитиране на такива финансови инструменти, в това число и брокерство, също се забраняват.

В допълнение се въвежда ембарго на вноса и износа на оръжия и свързани материали от и към Русия. Обект на забраната са всички стоки в общия военен списък на ЕС, включително всички видове оръжия, бойни кораби, самолети, сухопътна техника и др. Забранява се още износът на стоки с двойно предназначение и технологии за военна употреба в Русия или от руски крайни потребители.

Износът на определено оборудване и технологии, свързани с енергетиката, пък ще бъде обект на предварително одобрение от компетентните власти в страните членки. Лицензи за експорт ще бъдат отказвани, ако продуктите са предназначени за дълбоководни проучвания на петролни находища, проучване на арктически петролни находища и проекти за добив на шистов нефт в Русия. Всички мерки ще се отнасят за нови контракти.

Възможна е вратичка за трезорите
Уолстрийт джърнъл

В санкциите на Брюксел по отношение на руските банки има вратичка - филиалите на трезорите в страни членки от ЕС не попадат под ударите, смята авторитетният американски в. "Уолстрийт джърнъл". Освен това според изданието обявените паралелно от САЩ санкции срещу Русия не засягат ключовата банка "Сбербанк". Но чиновници от ЕС пък уверяват, че банката е попаднала в черния списък на Брюксел, който ще бъде обявен до края на седмицата. А по повод забраната да се купуват и продават облигации и други финансови инструменти, емитирани от държавни руски банки и техни филиали и представители в ЕС, според в. "Вечерней Москве", ако са номинирани в евро, то тогава според изданието тези книжа може да са в друга европейска валута - в швейцарски франкове например.

Руското издание РБК Daily пък изтъква, че вече има и спечелили от санкциите банки. Банка "Россия" вече е обещала да приеме "адекватни мерки" и в случай на необходимост да помогне на попаднали в санкционния списък трезори. Така тези банки вече били спечелили от санкциите, коментира изданието, позовавайки се на финансисти, които дават за пример СМП Банк, която получила сериозна държавна подкрепа. "И по-нататък, много вероятно, банки, попадащи под ударите на санкциите, ще продължат да получават помощ от различни държавни източници и ще получат немалко средства, на които по-рано не са могли да разчитат", коментира РБК. И допълва, че от санкционираните банки най-силно може да пострада ВТБ, тъй като е най-силно зависима от външни фондове.

Най-големите банки, опериращи в Русия, практически са държавна собственост. Това означава, че и петте най-големи финансови институции в страната попадат под новите икономически санкции на ЕС. "Сбербанк" е най-голямата по активи банка в Русия и Източна Европа. Неин мажоритарен собственик е Централната банка на Руската федерация, която притежава 50% + 1 акции с право на глас. Банка ВТБ (Внешторгбанк) е втора по активи в Русия. Главният й акционер е руското правителство с дял от 60,9% чрез Федералната агенция за управление на държавната собственост. ВТБ има клонове в повечето бивши съветски страни, както и в Австрия, Франция и Кипър.

"Роселхозбанк" е 100% собственост на руското правителство. Създадена е през 2000 г. с указ на президента Владимир Путин, за да подпомага развитието на селското стопанство и агроиндустрията.

Банката на Москва е петата по големина в Русия. В момента тя е 95% собственост на ВТБ, след като бе продадена от правителството през 2011 г.

Германия агитира Турция

Германия и ЕС се опитват да убедят редица страни извън ЕС да се присъединят към налагането на санкции срещу Русия, съобщи външното министерство в Берлин. Германия води разговори със страни като Швейцария и Турция. Около 75% от износа на руски суров петрол се търгуват през Женева, а руските активи в швейцарски банки са към 15,2 млрд. долара. В Сингапур високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че САЩ лобират сред азиатски държави да се включат в налагането на санкции.

Вкараха в черния списък партньора по джудо на Путин

Бивш спаринг партньор по джудо на руския президент Владимир Путин и крупни банкери, поддържащи връзки с президента отдавна, попаднаха в обновения черен списък на ЕС на лицата и компаниите, подлежащи на ограничителни мерки заради ситуацията в Украйна. В списъка попаднаха общо 8 нови лица и три компании.

Аркадий Романович Ротенберг е бивш спаринг партньор по джудо на Путин, се посочва в съобщението на ЕС. Неговите дружества са получили няколко високодоходни договора за подготовката на олимпийските игри в Сочи. Той е и основен акционер в компанията, която получи обществена поръчка за проучване на строежа на мост от Русия към Крим.

Юрий Валентинович Ковалчук също е стар познат на Путин. Той е председател и най-големият акционер на "Банка Россия", от която притежава около 38% и която се счита за личната банка на висши длъжностни лица в Руската федерация.

Николай Терентиевич Шамалов е вторият най-голям акционер на "Банка Россия", от която притежава 10%.

В списъка попада и Алексей Громов, първи заместник-ръководител на администрацията на Путин. Останалите наказани лица са свързани със сепаратистите в Източна Украйна и управлението на Крим. Оксана Чигрина е говорител на правителството на Луганската народна република. Борис Литвинов е председател на т.нар. "Върховен съвет" на Донецката народна република. Сергей Абисов е вътрешен министър на Крим, а друг наказан - Константин Малофеев, е близък до ръководителите на Донецката народна република и Крим.

Три компании, от които една банка, също са в списъка. Сред тях е Руската национална търговска банка, която след анексирането на Крим изкупува или поема управлението на местните банки. Наказан е и концернът "Алмаз-Антей" - руско държавно предприятие, произвеждащо противовъздушни оръжия. В черния списък е и авиокомпанията "Добролет", която извършва основно полети между Москва и Симферопол.

"Лукойл" напуска Украйна

Руската петролна компания "Лукойл" обяви, че се готви да продаде изцяло украинския си филиал на австрийската група Eй Ем Ай Си енерджи мениджмънт (AMIC Energy Management) на фона на засилващото се напрежение между Русия и Запада заради украинската криза.

"Лукойл" уточни в комюнике, че преговорите по подписването на това принципно споразумение за продажбата на 100 процента от филиала му "Лукойл-Украйна" са били започнати по искане на австрийците.

Руският гигант притежава в Украйна 240 бензиностанции и 6 складови бази. Стойността на сделката не се посочва.
"Лукойл" потвърди във вторник, че някои от станциите на компанията в Украйна са блокирани от активисти на паравоенното националистическо движение "Десен сектор", определяйки тези действия като възпрепятстване на търговската дейност.

Експерти се добраха до лобното място на МН-17

Група международни експерти и полицаи за първи път успяха да се доберат до околностите на украинския град Торез за работа на мястото на падането на малайзийския пътнически самолет Boeing 777. В групата има холандски и австралийски експерти, както и холандски полицаи. Колоната за придвижване до местоназначението е организирана от ОССЕ. Тя била принудена да промени маршрута си, тъй като на места по пътя продължават боевете между опълченците и спецчастите на Киев. Малко след пристигането на експертите няколко силни експлозии са отекнали близо до мястото на катастрофата. Междувременно Върховната рада ратифицира споразумението между Украйна и Холандия за международна мисия за защита на разследването на катастрофата. На персонала на мисията е разрешено да има и да носи носи оръжие, а също да използва сила при самозащита. Числеността на мисията е не повече от 700 въоръжени лица.

Не приеха оставката на Яценюк

Украинският парламент отказа днес да приеме оставката на премиера Арсений Яценюк, съобщи АП.
Само 16 депутати гласуваха за оттеглянето на премиера, 109 отхвърлиха оставката.

Яценюк обяви намерението си да се оттегли от поста миналата седмица, след като две партии напуснаха коалицията, която го подкрепя, и парламентът срещна трудности при приемането на важни закони.

Президентът Петро Порошенко призова законодателите и правителството да намерят компромис и работата на парламента да продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай