Съдбата на Шотландия в ръцете на жени (ОБЗОР)

Съдбата на Шотландия в ръцете на жени (ОБЗОР) | StandartNews.com

Според последното проучване 53% са за оставане на региона в Обединеното кралство

Британец заложи 900 000 паунда, очаква печалба от 193 000 при отрицателен вот

4,3 милиона избиратели гласуваха днес на референдума за независимостта на Шотландия. Историческият вот можеше да доведе до отцепването й от Великобритания и формирането на нова държава в Европа. Избирателите отговориха на въпроса "Трябва ли Шотландия да стане независима страна?". Но жените се оказаха, че ще са тези, които ще решат изхода на референдума. Според последните сондажи, 58% от шотландките ще гласуват с "не". Сред мъжете този процент е 47. Осем процента от избирателите днес още не бяха решили как да гласуват в деня на вота. Шотландският премиер Алекс Салмънд, привърженик на независимостта, призова хората да гласуват както им диктува сърцето. Дори разликата между победители и победени да е минимална, това няма да е причина за повторно пресмятане на гласовете, съобщиха от офиса на Мери Питкейтли, ръководителка на службата по броенето на гласовете в шотландската столица Единбург. Това, че съдбата на референдума може да бъде решена от "десетки от процента", е добре известно на официалните лица, според уверенията им. Въпреки всичко това "не е повод да се оспорят" резултатите от гласуването, както съобщават някои медии.

В 7 ч местно време (9 ч българско) бяха отворени 2600 избирателни участъка. Те затвориха в 22 ч местно време (24 ч българско време), след което веднага започна броенето на бюлетините. Правилата на провеждане на референдума предвиждат, че в него могат да участват лица, постоянно пребиваващи в Шотландия, в това число почти половин милион преселници от Англия, Северна Ирландия и Уелс, установили се на шотландска земя.
В последното допитване преди референдума, организирано от Ipsos MORI, стана ясно, че повечето шотландци не искат регионът да излиза от състава на Великобритания. Привърженици на независимостта са 47%, а противници - 53%.

Букмейкърите във Великобритания също смятат, че Шотландия ще остане част от Обединеното кралство. Едни от най-големите букмейкърски къщи на Острова - Ladbrokes и Paddy Power, предлагат коефициент 7,2 в полза на отделянето на Шотландия. Оставането на региона в състава на Великобритания се оценява с коефициент 1,5. Paddy Power също така предвижда, че националната валута на Шотландия през 2020 г. ще продължи да бъде британската лира. Според кантората избирателната активност на референдума ще бъде 83%. Общата сума на залозите за изхода на допитването вече надвиши 2 млн. паунда.
Британец на средна възраст, който не е шотландец, заложил 900 000 паунда, че регионът ще остане в Обединеното кралство, съобщи в. "Дейли телеграф". Това е най-голямата сума, залагана на Острова. След като първо заложил 400 000 през юни, мъжът добавил 2 пъти по 200 000 през август, а в четвъртък още 100 000. Залозите са съответно с коефициент 1/4 за първия, 1/6 за втория, 1/5 за третия и 1/5 за четвъртия. Това означава, че ако познае, той ще прибере 193 333,33 паунда. "Мъжът е убеден, че рискът ще се изплати. Всъщност той го нарече "инвестиция", посочи говорителят на букмейкърската къща "Уилям Хил" Греъм Шарп. Той добави, че клиентът е "отговорен комарджия" и има всички признаци, че може да си позволи да загуби сумата, ако резултатът не е какъвто очаква. Всички залози са направени в един и същи клон на "Уилям Хил" в Югозападен Лондон.

Чудовището от Лох Нес си събрало багажа

Чудовището от Лох Нес е избягало в Англия на фона на референдума за независимост в Шотландия. Такива коментари се появиха във днешния ден в британските медии, докато течеше гласуването. Повод за тях стана снимка на популярния звяр извън традиционното му местообитание. На разпространената фотография, за чиято автентичност нищо не се казва, се вижда Неси в езерото Уайлдъмиър, което се намира южно от границата между Англия и Шотландия и на нeколкостотин километра от Лох Нес.

"Първо банките заплашиха да напуснат една независима Шотландия, сега изглежда, че чудовището от Лох Нес се е преместило на юг от границата с Шотландия", пише в. "Дейли мейл".

Тези слухове за преселване "очевидно са лъжливи", коментира Тони Хармсуърт, специалист по чудовището. Според него езерото Уайлдъмиър не може да му осигури същите удобства. "То не е нито толкова дълбоко, нито толкова голямо, нито толкова студено. Мисля, че Неси няма да е щастливо там", заявява той.

Барак Обама и Анди Мъри на двата полюса

Тенис звездата Анди Мъри се присъедини към лагера за независима Шотландия часове преди началото на референдума. Доскоро шотландецът заемаше неутрална позиция. Той обаче обяви подкрепата си за независимост в профила си в "Туитър" в резултат на негативната кампания на привържениците на обединена Великобритания. "Огромен ден за Шотландия днес! Кампанията "Не" в последните дни тотално обърна мнението ми. Развълнуван съм да видя резултата. Да го направим!", написа Мъри до своите 2,7 милиона последователи.

На противоположното мнение са президентът на САЩ Барак Обама и бившият капитан на английския национален отбор по футбол Дейвид Бекъм. Двамата призоваха шотландците да гласуват против независимостта. "Великобритания е извънредно важен партньор на САЩ и сила за доброто в един нестабилен свят. Надявам се, че тя ще остане силна, стабилна и единна", се посочва в съобщението на Обама, публикувано в официалния "Туитър" на Белия дом. "Надявам се да гласувате "против" разрушаването на историческата ни връзка. В продължение на векове бяхме едно цяло и това ни донесе успех. Имаме много повече общи неща, не късайте връзката. Нека останем заедно", написа пък Бекъм в писмо до британските медии.

Националисти заплашват с разправа

Крайни националисти, настояващи за отцепването на Шотландия, днес опитаха да помрачат мирното гласуване, съобщава в. "Дейли мейл".

Групи отцепници са били забелязани около няколко избирателни секции. Те заплашвали гласоподавателите, че ако не гласуват "за", може да последва нещо лошо. Един от тях пък е бил арестуван, след като нападнал привърженик на оставането в Обединеното кралство.

Вечерта преди референдума пък националисти са нападнали сляп пенсионер, който разпространявал листовки в подкрепа на оставането във Великобритания.

Тексас и Кашмир се вдъхновиха

Сепаратистките настроения в американския щат Тексас и индийския регион Кашмир се засилиха на фона на референдума за независимост в Шотландия, съобщава Ройтерс.
Тексас е бил самостоятелна държава през 19 в., а от 90-те години насам Тексаското националистическо движение с лидер Дейниъл Милър отново настоява за допитване за отцепването му от САЩ. Според Милър вотът в Шотландия е добър знак за неговата кауза. "Ако Шотландия може да го направи, значи и Тексас може", казва Милър. "Независимата държава Тексас би била 12-ата икономика в света, по-голяма от Мексико и Испания", подчертава той.
Лидерите на кашмирските сепаратисти пък призоваха Индия да изпълни обещанието да позволи подобно народно допитване в оспорвания хималайски регион. Кашмир беше разделен между Индия и Пакистан след войната за независимост от Великобритания през 1947 г. Индия така и не изпълни обещанието си, дадено преди повече от 60 години, да произведе референдум, който да даде израз на желанията на кашмирците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай