Събраха милиарди за сирийските бежанци

Събраха милиарди за сирийските бежанци | StandartNews.com

Международната общност се ангажира с милиарди в помощ за сирийските бежанци и приютилите най-голяма част от тях съседни на Сирия страни на донорската конференция, която се провежда в Лондон. Успехът на конференцията обаче бе затъмнен от прекъсването на мирните преговори за Сирия в Женева.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС ще отпусне над 3 млрд. евро в помощ на Сирия, Йордания, Ливан и Турция още тази година. Германия от своя страна ще подпомогне Сирия с 2,3 млрд. до 2018 г., от които 1,1 млрд. ще бъдат дадени през тази година. Британският премиер Дейвид Камерън пък призова за "нов подход" при подпомагането на нуждаещите си и обеща "най-малко още 1,2 млрд. паунда". Държавният секретар на САЩ Джон Кери припомни, че САЩ вече се ангажираха да предоставят почти 900 млн. долара помощ на сирийците, хванати в капана на гражданската война, и на съседните страни, които се борят с кризата. На конференцията са представени над 60 държави, присъстват 30 световни лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов.

Агенциите на ООН призовават за близо 8 млрд. долара през тази година, за да се справят с хуманитарното бедствие, причинено от сирийската гражданска война. Тя продължава вече пета година, жертвите са над 250 000 души, а милиони бяха прокудени от домовете си.

Само три дни след като някои от участниците се събраха в Женева, но на практика преди да започнат, преговорите между сирийското правителство и опозицията бяха прекъснати. Това поставя под голяма въпросителна намирането на политически изход от войната и най-тежката за света хуманитарна криза. Часове преди откриването на донорската конференция за Сирия в Лондон пратеникът на ООН Стафан де Мистура обяви, че прекъсва преговорите до 25 февруари. Според Държавния департамент на САЩ паузата в дискусиите отчасти се дължи на руските въздушни удари, които прекъснали хуманитарните помощи за сирийците, съобщи Ройтерс. Говорителят Джон Кърби отбеляза също така руски удари в района на Алепо, насочени основно към опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай