Събраха 6 млн. евро за пострадалите от труса в Италия

Събраха 6 млн. евро за пострадалите от труса в Италия | StandartNews.com

Само за три дни след труса от 6,2 по Рихтер в Централна Италия, който погуби 290 души и разруши стотици жилищни и други сгради, службата за гражданска защита е събрала над 6 млн. евро от изпратени есемеси, съобщи ТАСС. Единният номер за всички мобилни оператори в страната бе обявен на 24 август, в деня на земетресението. От гражданска защита обявиха също така, че спират да приемат дарения във вид на хранителни продукти и вещи от първа необходимост за пострадалите. Събраната досега хуманитарна помощ е достатъчна, но останалите без покрив хора се нуждаят от финансово подпомагане, уточниха местните власти. Освен държавните органи с набирането на средства за пострадалите се занимават и неправителствени организации, а също така радио- и тв станции.

Днешните приходи от държавните музеи в Италия ще бъдат дадени за възстановителните работи в засегнатите райони, съобщи "Би Би Си". Министърът на културата Дарио Франческини уточни, че 293 културни забележителности в засегнатия регион, много от които църкви, са сринати или са сериозно увредени. Той призова италианците и туристите да посетят в неделя музеите и археологическите обекти "в знак на солидарност" с жертвите от земетресението.

Градовете, които земетресението в Италия разруши, няма да изчезнат от картата на света. Това пък обещаха стотици жители на Аматриче, Акумоли и няколко други градчета, които трусът едва не заличи напълно. Кметът на Аматриче заяви, че иска да възстанови своя град и да върне предишното му великолепие.

В същото време Папа Франциск заяви, че планира да посети региона в Италия, засегнат от силното земетресение, за да даде на хората там "утехата на вярата", съобщи Canadian Business. Вчера главата на Римокатолическата църква проведе молитва за живеещите в пострадалия от бедствието регион. "Отново ще кажа на тези скъпи хора, че църквата споделя тяхното страдание", отбеляза светият отец. Той също така съобщи, че планира да посети колкото е възможно по-скоро засегнатите райони, но не уточни конкретна дата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай