Събориха два паметника на Ленин в Украйна (ВИДЕО)

Събориха два паметника на Ленин в Украйна (ВИДЕО) | StandartNews.com

Харков. Две статуи на руския революционен лидер Владимир Ленин бяха съборени през последните 24 часа в Украйна.

Едната е метална статуя на вожда в Харков, където родният език на половината от населението е руски. Скулптурата е висока 8.5 м, а заедно с постамента се извисява на над 20 м, което я прави най-високата в Украйна.

Паметникът е издигнат през 1963г. и веднага след събарянето му полицията започна разследване по член от наказателния кодекс, свързан с унищожаване на обекти на културното наследство, което се наказва с до 5 години затвор.

Малко по-късно обаче министърът на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи, че е наредил да се прекрати разследването, защото се оказало, че губернаторът Игор Балута е издал заповед за разрушаване на паметника. "Наредих на полицията за осигури изключително сигурността на хората, а не на идола. След като губернаторът е издал заповед, МВР не се интересува от паметника. Важното е процесът да премине без ексцесии."

Събарянето тази нощ е продължило часове наред, а на площада е имало стотици хора със знамена на Украйна, като са се откроявали членове на доброволческия батальон "Азов" и националисти от "Десен сектор".

Според руките информационни агенции първо хората се опитали да вдигнат статуята с кран и да откъснат ръка или крак. После няколко души се покачили със стълба и започнали да режат с флекс краката. Третият несупешен опит бил направен с дърпане с въжета и едва на четвъртия статуята рухнала на земята, а хората се втурнали да се снимат за спомен.

Паметник на Ленин е била разрушен в Дергачи, съобщи съветника на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Геращенк в неговата Facebook страница.

"Войната срещу паметници" започна още през февруари 2014 г. в Украйна. Три паметници на Ленин бяха съборени в Харков само през август. Четири други бяха унищожени в южната част на Одеса и още един в град Мариупол в района на Донецк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай