Руският патриарх и Папата с първа среща от 10 века

Руският патриарх и Папата с първа среща от 10 века | StandartNews.com

Папа Франциск ще проведе първата си среща с руския патриарх Кирил, предаде Би Би Си. Историческата среща ще се състои в Куба следващата седмица на 12 февруари. Руската църква заяви, че „гонението на християните" ще бъде централната тема на разговора между двамата духовници. Преди малко повече от година папа Франциск изрази готовност за среща с руския патриарх Кирил. 

Това е първата подобна среща след разцеплението между западното и източното течение на християнството през 11 век.

Папа Франциск и патриарх Кирил ще се срещнат на летището в Хавана, където ще подпишат съвместна декларация. Двете църкви обявиха, че срещата ще „отбележи важен етап" в отношенията им.

Срещата между главите на двете основни християнски църкви е безпрецедентна. От Великата схизма през 1054 г. досега папа не се е виждал лично с руски патриарх. Действието е огромна стъпка за нормализиране на отношенията между западния и източния клон на религията.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се очаква да посети България през февруари 2016 г. Това ще бъде второто му посещение в страната ни. В края на април 2012 г. той бе в София и Пловдив. 

Патриарх Кирил трябва да участва в тържествата по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев, който е служил в руската църква "Свети Николай Чудотворец" в София. Серафим Соболев е един от най-обичаните и тачени руски духовници, които са развивали дейност извън Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай