Руски военни части са влезли в Украйна

Руски военни части са влезли в Украйна | StandartNews.com

Около една дузина руски леки танкове са били забелязани да напредват към украинската граница, докато руският конвой с хуманитарни помощи остава блокиран.

Руски военен конвой е пресякъл в четвъртък руско-украинската граница и се намира на украинска територия, съобщават кореспонденти на The Guardian в петък.

Информацията бе потвърдена и от кореспонденти на Би Би Си в региона.

Новината съвпада с пристигането край границите на размирната Луганска област в Украйна на руския конвой от близо 300 камиона, за които се твърди, че са пълни с хуманитарна помощ за страдащото от конфликта население в Източна Украйна.

Журналисти от вестника твърдят, че са видели колона от 23 бронетранспортьора, придружени от цистерни с гориво и други логистични машини с официални руски военни регистрационни номера да се движат към границата близо до руския град Донецк - на около 200 км от едноименния град в Украйна.

Конвоят изчакал падането на нощта, след което използвал черен път, за да мине през пролука в оградата от бодлива тел, бележеща границата и да навлезе в Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти.

Колоната едва ли е част от мащабна официална руска инвазия, не е ясно също колко навътре в украинска територия смята да навлезе и колко дълго ще остане, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страната на границата.

Междувременно руски конвой с хуманитарна помощ, състоящ се от близо 280 камиона, спря от руската страна на границата. Киев заяви, че той може да влезе в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст, отбелязва ДПА.

Ройтерс съобщи, че украински граничари са преминали границата с Русия и са започнали да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна. Агенцията се позовава на говорител на украинските гранични служби.

Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т. нар. Луганска народна република.

Украинският военен експерт Алексей Арестович, цитиран от руския вестник "РБК дейли", предполага, че колоната ще мине границата там, а не както се говореше първоначално през ГКПП в Харковска област.

Андрий Лисенко, говорител на Съвета за национална сигурност и отбрана, обеща, че руската колона ще бъде блокирана "с всички налични сили", ако не бъде проверена от украинските граничари и митничари.

Киев няма войски край Изварино и при това положение може да спре колоната само с въздушни удари, но ще срещне отпор от руската ПВО, обяснява Арестович.

След влизане на колоната в Украйна се очаква върху нея "да въздейства някак" или армията на Киев, или сепаратистите. Така Русия ще получи повод да заяви, че Украйна не може да осигури хуманитарния конвой, и да вкара в страната миротворци, пише вестникът.

В предградията на сепаратистката крепост Донецк продължават ожесточени боеве, пише руският "Московский комсомолец". Според слухове украинските силови структури се канят да нанесат през уикенда основния си удар срещу Донецк и съседния град Горловка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай