Руски министър в черен списък на ЕС

Руски министър в черен списък на ЕС | StandartNews.com

Брюксел обмисля забрана за кредитиране на всички държавни компании

Европейският съюз обсъжда нови санкции срещу Русия заради украинската криза, включително забрана министъра на отбраната Сергей Шойгу да влиза на територията на ЕС. Това съобщава Ройтерс като се позовава на дипломатически източници.

Европейската комисия ще подготви окончателен проект за нови санкции срещу Москва до днес и представители на европейските правителства ще решат каква да бъде окончателната форма на новите ограничителни мерки в петък (5 септември).

Предлага се още разширяване на забраната за набиране на капитал на европейските пазари, като бъдат включени всички руски държавни компании, а не само банките. Европейската комисия предлага също така да бъде намален от 90 до 30 дни минималният падеж на облигациите на руски държавни банки, които не могат да бъдат продавани в ЕС, според решението на Брюксел от юли. ЕС ще обсъди и дали да наложи забрана за купуване на руски деривативни финансови инструменти.

Сред другите идеи са забраната за Русия да бъдат изнасяни стоки с двойно предназначение да бъде разширена до всички руски фирми вносители, а не само да се отнася за компаниите от отбранителния сектор, както бе решено с пакета санкции от юли. Русия може също така вече да не бъде канена на културни, икономически и спортни събития.

Брюксел под тревога от газова криза

ЕС може да забрани износа на газ и да ограничи промишлената му употреба в рамките на спешните мерки в подкрепа на енергийните доставки за домакинствата тази зима, в случай на евентуално прекратяване на доставките на руски газ заради украинската криза. Това съобщи източник, цитиран от агенция Ройтерс.

"В краткосрочен план сме много обезпокоени за зимните доставки в Югоизточна Европа", заяви източникът, запознат с енергийния план за спешни ситуации на ЕК. "Най-голямата ни надежда в случай на прекъсване на доставките е спешната мярка 944/2010, която би могла да спре изнасянето на втечнен природен газ от Европа, както и да ограничи промишлената употреба на "синьото гориво", за да предпази домакинствата", допълни източникът.
Регламент номер 994/2010, приет през 2010 г., за да защити газовите доставки, би могъл да включва забрана за газовите компании да продават ВПГ извън Европа, запасяване с повече газ и заповед за индустрията да спре да използва газ, припомня Ройтерс.

Кремъл: Думите на Путин са извадени от контекста

Думите на Путин, че Русия "може да завземе Киев за две седмици", били извадени от контекста и имали друг смисъл, обявиха от Кремъл пред ИТАР-ТАСС. В световните медии се появи информация, че в телефонен разговор с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу президентът на Русия казал, че при необходимост руската войска може да превземе Киев само за две седмици. "Извадено е от контекста, думите му имаха напълно различен смисъл", заяви пред журналисти помощникът на президента Юрий Ушаков. Той обаче не поясни какъв е бил контекстът и как е трябвало да се разбират думите на Путин. Ушаков подчерта, че ако Барозу наистина е цитирал руския президент по време на заседанието на Европейския съвет, това излизало извън рамките на дипломатическата практика.

НАТО: Киев загуби на югоизток

НАТО неофициално призна, че Киев е изгубил войната в Югоизточна Украйна и де факто е изпуснал изпод контрол тези територии. Това пише германското сп. "Шпигел", като се позовава на високопоставен генерал от Алианса. Според изданието, властите в Киев се замислят за смяна на формата на антитерористичната операция в Донбас. "Във военно отношение Киев изгуби в конфликта", заявил представителят на НАТО. По думите му на президента Петро Порошенко "му остава единствено да води преговори за това да измъкне живи своите хора от руските клещи".

В статията се отбелязва, че в първата седмица на август украинската армия е постигнала значителни успехи в Донецк и Луганск, но сега, като се съди по разстановката на силите, Русия е увеличила военната си подкрепа.

НПО твърди за 15 000 войници на Москва

Между 10 000 и 15 000 руски военни са воювали на украинска територия от началото на конфликта в югоизточната част на страната. Това съобщи агенция Франс прес, като се позовава на данни на Комитета на войнишките майки.
Според Валентина Мелникова от организацията, в момента 7000-8000 руснаци участват в боевете в Източна Украйна. Тя уточнява, че изчисленията й са на базата на информация от семействата, които са разбрали, че синовете или съпрузите им са били изпратени на учения близо до руско-украинската граница, след което комуникацията с тях е била прекъсната. Според ръководителя на структурата на комитета в южния Ставрополски край Людмила Богатенкова, болницата в Ростов на Дон е пълна с ранени руски войници, а военни конвои всеки ден транспортират трупове от полигона край града.

Летището в Луганск разрушено

Летището в Луганск е унищожено напълно, съобщава Lifenews.ru, чийто кореспондент успява да заснеме кадри от мястото. Летището премина под контрола на проруските опълченци преди дни. Сега територията на аеропорта е напълно разрушена. От контролната кула са останали само носещите конструкции. Няма нито едно здраво стъкло, не е останала нито една непробита от снаряди стена. Всички постройки, техника, коли, камиони са обгорени.

Междувременно украинският военен говорител Андрий Лисенко заяви, че руските войски укрепват позициите си в Източна Украйна. Според него е констатирано присъствието на руски военни части в големия регионален център Донецк, в градове и села източно от него и в югоизточните райони край Азовско море.

САЩ пращат танкове в Естония

На срещата на върха на НАТО, която ще се проведе в Уелс на 4-5 септември, ще бъде разгледан въпросът за повишаване на боеготовността на войските на Алианса и създаването на нови военни бази в Източна Европа. Това заяви в интервю за РИА Новости заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов. По думите му САЩ вече засилват групировката на войските на Алианса в Прибалтика. В частност планирано е прехвърляне на тежко въоръжение, в това число и на танкове, в Естония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай