Русия: Украински изтребител е летял до малайзийския Боинг

Русия: Украински изтребител е летял до малайзийския Боинг | StandartNews.com

Москва. Генералният щаб на руската армия обяви, че руските радари са регистрирали украински боен самолет в близост до малайзийския полет MH17, който катастрофира в Източна Украйна в четвъртък.

На пресконференция в понеделник, представител на армията оспори версията, че самолетът е бил свален от ракета, изстреляна от територия, контролирана от проруските сепаратисти.

"Фиксирахме наличието на три граждански самолета, включително Боинг 777 на малайзийските авиолинии. В същото време бе регистриран и набиращ височина самолет на украинските военновъздушни сили, вероятно Су-25, на около 3-5 километра от боинга", каза ген. Андрей Картаполов, началник на главното оперативно управление на Генщаба на въоръжените сили на Русия.

Версията за украински боен самолет в района се появи преди няколко дни, но цитираният Су-25 има таван на полета 7 км, докато малайзиският боинг е паднал от над 10 км.

Ген. Картаполов казва, че предоставя "намиращите се в разположение на Генщаба данни от обективния контрол.".

Той добави, че по времето на катастрофата над Източна Украйна е преминал спътник от американска експериментална система за откриване и проследяване изстрелването на ракети с различен обсег.

"Ако американската страна разполага със снимки от този спътник, бихме искали те да бъдат предоставени на световната общественост за подробно проучване. Случайно или не, но времето на катастрофата на малайзийския боинг и това на наблюдението от американския спътник върху украинска територия съвпадат", добави генералът.

Русия не е предавала на "опълченците" ракетни комплекси "Бук", както и каквито и да е други видове оръжие, заявиха от военновъздушните сили на Русия.

За сметка на това Москва разполагала със сателитни снимки с позиции на украинската противовъздушна отбрана от района на катастрофата, на които се виждали в бойни позиции 3-4 дивизиона от зенитния ракетен комплекс "Бук-М1".

"Защо и срещу кого са били разположени тези системи? Както е известно, опълченците нямат авиация", добави ген. Картополов. По думите му първите три снимки били от 14 юли (понеделник) и на тях се виждали "Бук" на 8 км северозападно от Луганск. Той показа и схема на полета, от която се виждало, че в деня на катастофата самолетът е бил "в зоната на действие на зенитно-ракетните комплекси", но не каза, че с тях е стреляно.

Друг факт, изтъкнат от руските военни, е че разбилият се самолет се е отклонил с 14 км от траекторията на полета и е опитал неуспешно да се върне в отделеното му трасе.

"Причината за излизане от границите на трасето може да е грешка н"а екипажа или изпълняване нарежданията на украински авиодиспечер от въздушния контрол в Днепропетровск. Отговори може да има само след разкодирането на черните кутии и от прослушване на разговорите с авиодиспечерите", обясни генералът.

На пресконференцията бе отхвърлено и твърдението на Киев, че руски комплекс "Бук" с липсваща ракета е бил върнат в Русия в ранните часове на петъчния ден, т.е. по-малко от 12 часа след трагедията.

"Налице е явно манипулиране на материалите. Снимките са правени в град Красноармейск, което се потвърждава от билборда на снимката, на който се вижда адресът на автосалон на улица "Днепропетровская" 34", обясни Картополов. Той припомни, че от 11 май градът е под контрола на украинската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай