Русия отрече подводна дейност в Швеция

Русия отрече подводна дейност в Швеция | StandartNews.com

Министерството на отбраната на Русия посъветва Швеция да потърси отговор за подводната активност в териториалните си води от Холандия, съобщи Интерфакс.

Според източник на изданието на любителска снимка с неизвестен обект в шведски залив се вижда холандската подводница Bruinvis. По думите му тази дизелово-електрическа подводница е тренирала в района практически задачи, включително аварийно изплуване.

"С цел да се намали напрежението в акваторията на Балтийско море и да се спестят средства на шведските данъкоплатци бихме препоръчали да се обърнат за разяснение към командването на военноморските сили на Холандия", отбелязва източникът. Той посочва, че холандската Bruinvis се намира в момента в пристанището на Талин и скоро ще отплава от Естония обратно за някоя от холандските бази.

Шведският контраадмирал Андерс Гренстад потвърди, че приблизително по времето, когато е забелязана мистериозната подводница в района на Стокхолм е имало военноморски учения с участието на холандска подводница.

Твърденията за руска подводница и за радио комуникации на аварийната честота на руския военен флот идват само от медиите. Официално, армията не е потвърждала, че става дума за подводница, а Русия заяви, че няма никакви инциденти с нейни военни подводници и кораби.

Интерфакс допълва, че Bruinvis е от клас Walrus и е от категорията на съветските подводници Проект 877, известен на Запад като Kilo, и от определен ъгъл силуетът й много прилича на руските подводни кораби.

Шведските власти показаха снимка на неизвестен плавателен съд, който издирват от петък насам на около 50 км от столицата и който местни медии определиха като руска военна подводница.

Кадърът е от любителско видео с ниско качество и е трудно да се определи какво точно представлява обектът на него. Според в. "Свенска Дагбладет" засичането на две съобщения на аварийната честота на руския военен флот в петък предизвика най-голямата издирвателна операция от края на студената война насам.

Очевидецът, който е заснел кадъра, твърди, че след това апаратът се потопил.

Военните казват, че това е един от трите случая, в които хора са видели подводницата и на които може да се има доверие като източници за случващото се. Според тях издирваният подводен съд не е напуснал още шведските води.

Холандия междуременно заяви, че засечената в шведски териториални води тайнствена подводница не е нейна, предаде AFP.

"Ние взехме участие в учения заедно с Швеция, но тези учения приключиха в четвъртък. Холандската подводница „Бруниус" след ученията замина за Естония, където е била на котва в пристанището на Талин. В момента тя се връща към Холандия", заяви говорителят на холандското министерство на отбраната Марно Висер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай