Русия остава най-голямата заплаха за САЩ

Русия остава най-голямата заплаха за САЩ | StandartNews.com

Русия е в списъка на основните заплахи за национална сигурност в списъка на Пентагона. Това е и причината Военните сили на САЯ да планират да засилят разполагането на тежки оръжия, бронирани машини и войски на ротационно назначение впартньорските страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, пише в. "Ню Йорк таймс", предаде bTV.

Министърът на отбраната Аштън Картър изброи в своя реч във вторник най-големите заплахите за САЩ, сред които са Китай, Северна Корея, Иран и най-накрая - борбата с тероризма. Основният фокус обаче беше поставен на Русия, отбелязва вестникът.

Макар да привежда убедителни аргументи за възпирането на руската агресия, предложението му за четирикратно увеличение на разходите за 2017 г. от 789 млн. на 3,4 млрд. долараэ Европа, изглежда прекалено и повдига въпроси дали на други непосредствени заплахи като "Ислямска държава" не се гледа с лека ръка.

Не може да се отрече, че Русия стана открито агресивна по време на управлението на президента Владимир Путин, който наруши суверенни граници, като анексира Крим и подклажда гражданска война в Украйна. През 2015 г. в Украйна беше обявено примирие, но руските сили поддържат присъствието си в източната част на страната, което поражда въпроси дали Москва няма да се опита да посегне и към Балтийските страни, посочва в редакционна статия "Ню Йорк таймс".

Има и други причини за тревога, твърдят от изданието. Русия изгради мрежа от сложни ракетни отбранителни съоръжения, която все повече заплашва достъпа на военните от НАТО до въздушното пространство в части на Европа, включително една трета от въздушното пространство на Полша. Изграждането на подобни руски ракетни съоръжения е в ход и в Крим, и в Сирия.

Предвид руските ходове е важно САЩ и съюзниците от НАТО да увеличат приноса си за общата отбрана, особено във време, когато Европа е под огромен стрес от потока от сирийски и други бежанци и от надигането на крайнодесни антиимигрантски политически партии, подчертава "Ню Йорк Таймс".

Увеличаването на инвестициите от страна на САЩ изпраща силно послание на Путин, което е и средство за натиск върху другите страни от алианса също да увеличат бюджета си за отбрана. Въпреки това огромното повишаване на разходите прилича на връщане към времената, когато в разгара на войните в Ирак и Афганистан Пентагонът може да иска неограничени средства.

Възпирането на Русия е от ключово значение, но увеличаването на бюджета говори за връщане на Пентагонът към нещо, което прави по традиция - готви се да води големи войни с все по-скъпи оръжия срещу противници като Русия. Заплахите от страна на "Ислямска държава" и други терористични организации са по-объркани и по-трудно предсказуеми. Америка трябва да е в състояние да се справи и с двете, но от плана на г-н Картър не личи балансът да е правилен, допълват от редакцията на изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай