Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставките на газ

Русия и Украйна постигнаха споразумение за доставките на газ | StandartNews.com

Русия се съгласи да възобнови доставките на газ за Украйна през зимата в сделка, постигната със посредничеството на Европейския съюз.

Сделката също така ще гарантира доставките на газ за страните от ЕС през Украйна.

"В момента няма причина хората в Европа да останат на студено през зимата", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че е уверен, че Украйна ще бъде в състояние да плаща за необходимия газ

Той добави, че споразумението може да бъде "първият проблясък на надежда" за облекчаване на напрежението между Русия и Украйна.

Споразумението покрива само отоплителния сезон до края на март 2015г. и не отменя подписания през 2009г. руско-украински газов договор.

Споразумението бе подписано в пряк ефир преди пресконференцията от енергийните министър Александър Новак, Юрий Продан и еврокомисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Вторият документ бе договор между компаниите "Газпром" и "Нафтогаз".

И Русия, и Украйна изрично подчертаха, че остават сигурен доставчик и преносител на газ за Европа и за всички украински клиенти.

Украйна е в състояние да предплаща газа, а в бюджета ще бъдат предвидени средства за покупките в бъдеще, каза Йотингер. До края на годината "Нафтогаз" ще направи втори на превод от 1.6 млрд. долара (за газа от април, май и юни), с което сумата, преведена на "Газпром", ще достигне 3.1 млрд. долара. (общият дълг е 5.3 млрд. долара) Парите са на специална сметка в централната банка на Украйна, обясни той.

За периода ноември и декември Украйна ще закупи до 4 млрд. куб. м, съобщи руският министър Александър Новак, а думите му потвърди и Юрий Продан.

Цената се обсъжда дълго и подробно, но се споразумяхме, че според действащия договор от ноември до март ще предоставим отстъпка от 100 долара. За това в следващите дни ще вземе решение руското правителство, за да може до края на годината цената да бъде 378 долара. След това тя ще зависи от пазарните условия, но отстъпката на Русия от 100 долара се запазва.

В този период няма да действа принципът take or pay.

"Продължават да действат договорите от 2009г., макар че нашите страни оспорват части от тях в арбитражен съд. Но Русия и "Газпром" остават сигурни партньори и доставчици и направихме доста насрещни стъпки за цената и дълговете с цел стабилизиране на ситуацията в Украйна и осигуряване на транзита за Европа", каза още Новак.

Не е обсъждана цена за лятото на 2015г. и никой не е отменял формулата за определянето й според договора от 2009г., който трябва да действа до 2019г., разясни Новак.

На 22 октомври трите страни се договориха Киев да погаси задълженията си към "Газпром" при цена на газа от 268.5 долара за 1000 куб. м. Съгласувана бе и цена за зимните доставки за Украйна - 378 долара до края на годината и 365 долара за първото тримесечие на 2015г.

Йотингер обясни, че източникът на средствата е основно МВФ, но средства има и в специалната банкова сметка, своя принос ще прави украниската "Нафтогаз", а има и споразумение с фонда за евентуално отпускане на допълнителни средства за газ и нова помощна програма за Украйна, подробностите за която ще се обсъждат през февруари- март 2015г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай