18:05 ч.

21.05.16

3 мин.

4392

4

0

Режат заплати в Гърция, протести блокират Атина

от редактор Ваня Гъркова |

Режат заплати в Гърция, протести блокират Атина

Нови стачки блокират страната. В неделя Атина е без автобуси, тролейбуси и електрическа железница. Затворят пристанищата в Пирея и Солун


В Гърция може да се стигне до ново намаляване на пенсиите и заплатите, а това е сигурен начин за удължаване на рецесията. Това става заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" ръководителят на Института за международни икономически отношения д-р Хараламбос Царданидис.


Според него част от мерките за постигане на бюджетен излишък ще трябва да бъдат предоговорени след овладяването на дълговия проблем.


До 2018 г. трябва да бъдат приложени различни мерки, които не са социално приемливи, например - пенсионната реформа или увеличаването на данъците. Също така е сериозен проблем постигането на излишък от 3,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Това е изключително трудно.


"Тук говорим за първичен излишък, който трябва да бъде запазен няколко години. Много анализатори се съмняват, че Гърция ще успее да покрие всички тези изисквания. При нас данъците са сред най-високите в Европа. Например данъкът върху добавената стойност е 24 % върху много стоки. Честно казано, аз смятам, че някои от тези мерки трябва да бъдат предоговорени, защото е невъзможно постигането им заедно", казва д-р Хараламбос Царданидис.


И още: "Ако искате да се постигне излишък в бюджета от 3,5 на сто от БВП, трябва да има сериозен икономически растеж, но е много трудно да се случи в момента в Гърция. Това е невъзможно в условията на високи данъци. В такъв случай, ако целта от 3,5 на сто излишък не е постигната, автоматично трябва да се приложат още бюджетни мерки или казано по друг начин - намаляване на социалните плащания: пенсии и заплати".


"Има някои мерки, включени в спасителния пакет, които могат да помогнат за икономическия растеж. Например това е приватизацията. Знаете, че много правителства, особено това на СИРИЗА, беше против приватизацията, но сега е задължено да я направи", отбелязва още ръководителят на Института за международни икономически отношения.


"Много от държавните активи ще бъдат управлявани от специална агенция, която да ги приватизира. Това донякъде ще доведе до повече приходи в хазната и може би до намаляване на безработицата", посочва още д-р Хараламбос Царданидис.


Точно социалните рестрикции са причина в южната ни съседка да се готвят нови стачки, които да създадат проблеми по граничните пунктове. 


Както вече "Стандарт" съобщи, очаква се тридневен протест на митничарите срещу новия пакет мерки на правителството. 


Столицата Атина ще бъде без метро през уикенд заради стачка на профсъюзите. Те протестират срещу пакет закони, изготвени от правителството.


В неделя Атина остава и без автобуси, тролейбуси и електрическа железница. Затворени ще бъдат и пристанищата в Пирея и Солун. От петък започна и тридневна обща стачка на гръцките митничари, която ще затрудни трафика през граничните пунктове. Синдикалните лидери се очаква да се срещнат отново в понеделник, за да решат дали да предприемат последващи действия.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 06:24 · 22.05.2016
Гърците ще се оправят,а ние никога.
sirtaki · 22:55 · 21.05.2016
Колкото изработитe,толкова и щe харчитe!!!Този стандарт,коити го иматe,тои нe e ваш,тои e на заeм!!!
Работeтe и си плащаитe данатситe и стига стe хлeнчили!!!
Потребител · 20:28 · 21.05.2016
'намаляване на социалните плащания: пенсии и заплатиКопирано от standartnews.com

Щом в България може да се живее с по 100 евро пенсии...
Потребител · 19:04 · 21.05.2016
Какви високи данъци бълнуват тия помазаните. Имат хиляди преференциални данъци и разни там измислени облекчения. Я , да бачкат и да не мрънкат. До кога ще им се наливат пари и на тях, а отгоре на всичкото им ги опрощават малко, по-малко за сметка на европейските данъкоплатци.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент