Решават съдбата на Гърция в неделя

Решават съдбата на Гърция в неделя | StandartNews.com

Кредиторите ще решат съдбата на Гърция най-вероятно в неделя. Тогава Европейската комисия свиква ново извънредно заседание на върха, но вече в Брюксел ще заседават лидерите на 28-те страни-членки на Европейския съюз.

Гърция трябва да представи пълна програма за реформи в петък. Това стана ясно след вчерашното заседание, което продължи над 10 часа и на него страната не показа, че има ново решение на проблема. 

Европейската комисия разполага със сценарий за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, обяви след края на заседанието председателят на комисията Жан-Клод Юнкер.

"Комисията се готви за всички сценарии. Ако до неделя няма споразумение може да се стигне и до грекзит. Аз съм срещу това, но не можем да го предотвратим, ако гръцкото правителство не стори необходимото", обясни той.

"Комисията се готви за всички сценарии. Ако до неделя няма споразумение може да се стигне и до грекзит. Аз съм срещу това, но не можем да го предотвратим, ако гръцкото правителство не стори необходимото", каза Юнкер.

Гърция се нуждае от нова програма по държавния ѝ дълг, която да продължи няколко години, а не краткосрочно решение за излизане от настоящата криза. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел снощи. И уточни, че все още няма условия за обсъждането на нова програма за помощ за Гърция.

„Нужна ни е програма за няколко години, която продължава далеч отвъд програмата, която обсъждахме преди 10 дни" за продължаване на финансовата помощ до ноември, обясни още тя.

Гръцките банки може да изпаднат в недостиг от пари през следващите няколко дни, ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщава Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай