Решаващ вот в Турция: Висока активност в квартала в Истанбул с най-много български изселници

Решаващ вот в Турция: Висока активност в квартала в Истанбул с най-много български изселници | StandartNews.com

Гласуването на решаващия вот в Турция вече започна. Над 56 милиона избиратели са призовани на предсрочните президентски и парламентарни избори в страната. Изключително висока е избирателната активност в истанбулския квартал, където живеят най-много български изселници – „Авджилар", предаде специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

„Очаквам да вдигнат визите и да оправят турската граница", каза Реджаи Янък, пенсионер, изселник от Русенско.

„Ако свърши, както ние искаме, накрая нашата държава ще бъде по-демократична и по-добре ще се управлява. Ако Ердоган спечели, ние нищо не можем да направим, длъжни сме да приемем резултата, но няма да е добре за държавата", заяви Емал Илхан, пенсионер и жител на „Авджилар".

„Този път ще има промяна, ще е трудно, но ще има промяна", смята Йоздан Солмаз, счетоводител.

„На хората им е писнало от това управление и искат промяна. Българските изселници почти както винаги гласуват за партията на Ататюрк", каза Хюлия Алтън, собственичка на туристическа агенция.

17 партии от опозицията са се обединили в платформа, която трябва да се бори за честни избори и ще прави паралелно преброяване.

„Без печат пликове няма да се допуснат да се броят, всичко е в интернет. Имаме същата програма, каквато има и ЦИК, и ако има разминаване в данните, няма да се прибираме от улицата, ще спим на улицата. Кражба на гласове няма да разрешим", категоричен беше Алпер Йоздемир, член на ръководството на Народнорепубликанската партия.

До довечера в 21 ч. има ембарго върху резултатите. Те ще бъдат съобщени от Анадолската агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай