Република Илинденска Македония – предложението, за което има съгласие?

Република Илинденска Македония – предложението, за което има съгласие? | StandartNews.com

Република Илинденска Македония е новото предложение за името, което, според дипломатически източници, Скопие предлага в преговорите за разрешаване на десетилетния спор с Атина. Това съобщава македонската медия A1 On, цитирана от агенция "Фокус".

Пояснява се, че новото име ще бъде за обща употреба, както настояват гърците. До този момент най-спряганото име беше „Република Горна Македония", написано отделно и с превод на английски.

Източници на A1 On обаче твърдят, че след последния разговор в София, министър-председателите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев са се спрели на предложението Република Илинденска Македония.

Ако се стигне до споразумение за международно име на държавата, то трябва да бъде записано в ООН, а след конституционни промени да бъде прилагано за всестранна употреба.

„Гърция и Македония са постигнали напредък в продължаващите преговори по отношение на името на страната, но „още не сме в позиция да говорим за споразумение"", заявява ръководителят на кабинета в Атина Алексис Ципрас след разговора в София с македонския си колега Зоран Заев.

Гръцкият премиер говори пред репортери след срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София след преговорите с македонския премиер Зоран Заев, който по-рано заяви, че двамата лидери са обсъдили „едно [конкретно] решение на спора за името, което би било приемливо за и двете страни".

„Ние покрихме голяма част от разстоянието, но все още има път за изминаване", подчерта Ципрас, като същевременно допълни, че са налице редица въпроси, които възпрепятстват напредъка в преговорите с посредничеството на ООН за решаване на десетилетния спор между двете съседни страни. „Разглеждаме обстойно всички подробности, но все още не сме в състояние да говорим за споразумение. И двамата бихме искали да видим резултата за срещата на върха на ЕС в края на юни", допълни гръцкият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай