Репортери на "Ройтерс" откриха руски танкове край Донецк

Репортери на "Ройтерс" откриха руски танкове край Донецк | StandartNews.com

Донецк. След примирието между Украйна и Русия на югоизток от Донецк са останали само изпепелените останки на десетина танка и бронетранспортьори в полето край Хорбатенко.

Репортери на "Ройтерс" откриват овъглените скелети на два руски танка на руската армия, което подкрепя тезата на Киев, че в Източна Украйна се бие руска войска.

Москва отрича да се е месила пряко в конфликта или да е изпращала оръжия. "Ройтерс" обаче показа снимките на двата танка на независими военни експерти, според които този модел се използва единствено от руската армия.

Поне единият от танковете е T-72BM – съвременна модификация на популярния съветски танк Т-72. Няма публикувани данни тази модификация на танка някога да е била изнасяна за други държави.

Това мнение, застъпено от представителя на лондонския Международен институт за стратегически изследвания Джон Демпси, подкрепя тезата, че Москва се е намесила пряко в украинския конфликт.

Експертите посочват, че вторият танк е или същият модел Т-72BM, или Т-72B1. Значителните щети, които е понесъл – в това число загуба на оръдието – правят по-точното му идентифициране трудно.

Според Демпси съветския T-72B1 също не е на активно въоръжение в украинската армия, което означава, че няма как сепаратистите да са го превзели в сражение. Това твърдение е подкрепено и от Съвета за сигурност на Украйна, според който сепаратистите ползват танкове Т-72, с каквито украинската армия не разполага.

През август Киев съобщи, че руската армия е превзела Старобешево, на 5 км от Хорбатенко. Министерство на отбраната не пожелава да съобщи повече подробности за сраженията, но заявиха, че украинските войници са били бързо победени от руснаците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай