Референдумът в Италия протича при висока избирателна активност

Референдумът в Италия протича при висока избирателна активност | StandartNews.com

Италианците решават днес, дали да одобрят или не промените приети от Парламента на 47 члена на Конституцията от общо 139. Очакванията са за висока избирателна активност.

В 12 часа тя бе 20,14%, а следващите данни ще станат известни след в 20 часа. Интересен факт, е че в Италия знака на бюлетината се поставя с химически молив, който се дава в избирателната секция и се връща веднага след като тя бъде пусната в урната.

Тъй като чрез социалните мрежи се създаде психоза, че в секциите ще има моливи от които написаното се изтрива, наред места властите трябваше да вземат отношение и да се проверят съмненията на гласоподавателите.

"Избирателната активност като за референдум е висока - около 40% до момента. Мисля, че до края на деня ще достигне 60%, което ще наистина една голяма избирателна активност. Що се отнася до разпространената от социалните мрежи информация за фалшифициране на вота, трябва да кажа, че това е невъзможно, защото знакът от химическия молив изтрит с гума избледнява , но остава. Знак от химикалка е невалиден. В Италия, при гласуване знакът се поставя с химически моливи доставени от министерството", заяви пред БНР председателка на секция в град Чериньола с над 60 000 жители от южната област Пулия.

Вотът приключва в полунощ българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай