Разнобой в ЕС за газов заем за Киев

Разнобой в ЕС за газов заем за Киев | StandartNews.com

Разнопосочни послания отправиха в понеделник европейски лидери по въпроса за евентуален заем за Украйна за газовия й дълг.

ЕС може да отпусне на Украйна пари, за да покрие газовите си дългове към Русия, което е условие за възобновяването на спрените в средата на юни доставки от "Газпром". Финансирането обаче ще стане само при контрол върху разпределението на средствата при ясни гаранции за провеждане на реформи, борба с корупцията и изпълнение на всички останали условия на ЕС. Това каза чешкият министър на външните работи Лубомир Заоралек при пристигането му Люксембург за среща на външните министрите на ЕС. Думите му бяха в отговор на въпрос дали Чехия подкрепя отпускането на Киев на 2 милиарда евро краткосрочни кредити, които Украйна поиска. По думите му каквато и сума да бъде отпусната на Украйна, парите трябва да бъдат дадени само при споменатите условия.

В същото време обаче словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че Европа не трябва да помага на Киев по този въпрос. Той каза, че възнамерява да обсъди с германския канцлер Ангела Меркел темата за доставките на природен газ. Газът със сигурност ще присъства в разговора ми с канцлера на Германия", каза Фицо, след като изрази мнение, че Европа не трябва да помага на Украйна да изплати дълговете си към Русия за доставките на газ. "Понякога имам усещането, че някои страни трупат дългове от милиарди евро и после казват: дайте ни пари да ги платим. Но светът не функционира така", посочи Фицо в телевизионно предаване по частния канал ТА3. "Може да се помогне на Украйна чрез заеми или нещо такова. Но ако някой си мисли, че като е на страната на ЕС и иска да стане негов член, означава, че ЕС ще му уреди всички проблеми, греши", добави словашкият премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай