Путин: Странна е зависимостта на ЕС от САЩ

Путин: Странна е зависимостта на ЕС от САЩ | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в интервю за швейцарската телевизия RTS, че страната му не иска конфронтация, но ще защитава своите интереси. По думите му, Москва се стреми към стратегически баланс на силите по целия свят. Той коментира и отношенията с и между ЕС и САЩ, като заяви, че Европа трябва да бъде по-независима от Вашингтон.

"За военна заплаха от страна на Русия говорят или недобросъвестни хора, или такива, които разбират зле международната ситуация", заяви Путин и допълни, че Москва много разчита, че ще води диалог с ЕС и САЩ не само по въпроса за тероризма, но и по други теми - за урегулирането на ситуацията в Украйна, както и по икономически въпроси.

"Надпреварата във въоръжаването започна в момента, когато САЩ излязоха от договора за противоракетна отбрана и започнаха да създават своя собствена система за противоракетна отбрана, като част от глобална система за стратегическа отбрана. И тогава ние заявихме, че сме принудени да предприемем съответните мерки, за да съхраним стратегическия баланс на силите", коментира руският държавен глава.

"Дори американските наблюдатели са на мнение, че в политиката на САЩ е налице имперски уклон, което вреди на самите Съединени щати. Позицията ми не е продиктувана от някакъв антиамериканизъм. Уважавам и се отнасям с голяма любов към САЩ и американския народ. Но едностранните действия на Вашингтон и опитите за разпростиране на американската юрисдикция по цял свят са неприемливи и разрушителни за международните отношения. САЩ, разбира се, са велика страна. Създаденото за няколко столетия от американския народ е наистина впечатляващо. Но това не значи, че днешното ръководство на САЩ има право да прави каквото си пожелае по света, да хваща някого и да го тикне в затвора, действайки на принципа "който не е с нас, е против нас", коментира още Путин, цитиран от БГНЕС.

"Странна е необходимостта от съветване с Вашингтон при преговори от страна на Европа. Европа трябва да проявява по-голяма независимост и суверенитет", счита Путин, според когото САЩ се явяват и основните виновници за проблемите с имигрантите в Европа.

"Когато ние започвахме борбата срещу ислямския екстремизъм, сблъсквайки се с проблеми в Кавказ, с удивление констатирах, че не срещаме подкрепа, въпреки неоспоримите доказателства, че воювахме с представители на "Ал Кайда". Казвах на колегите си, включително и от Европа: "Не виждате ли какво се случва?" А те ми отвръщаха: "Да, виждаме, но не можем да ви подкрепим поради различни причини, вътрешнополитически и международни". "Добре", казвам аз. "Не ни подкрепяйте, но и не ни пречете". Сега виждам, че ситуацията е претърпяла промяна. Европа и САЩ осъзнаха реалната опасност от крайните проявление на радикализма и сами започнаха борба срещу него. Както казваме у нас в Русия: "По-добре късно, отколкото никога". Иначе ние много разчитаме, че ще водим диалог (с ЕС и САЩ) не само по този въпрос (за тероризма), но и по други въпроси - по урегулирането на ситуацията в Украйна, по икономически въпроси - и ще стигнем до приемливо за всички решение", каза още президентът на Русия.

Какво каза Путин за ФИФА и Сеп Блатерл - ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай