Путин: Само в сънищата на луд човек Русия може да нападне НАТО

Путин: Само в сънищата на луд човек Русия може да нападне НАТО  | StandartNews.com

Държавният глава на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не увеличава своите нападателни възможности, а единствено отговоря на заплахата за сигурността си, причинена от разширяването на силите на САЩ и НАТО по границата й.

Президентът говори за Corriere della Sera в навечерието на визитата си в Италия, като каза, че никой не може да гледа сериозно на евентуален глобален военен конфликт, тъй като това е немислимо в модерния свят.

"Мисля, че само луд човек и то насън може да си представи, че Русия изведнъж ще атакува НАТО. Мисля, че просто някои държави се възползват от страховете на хората от Русия. Те искат да играят ролята на предна линия и да получат допълнителни военни, икономически, финансови или някакви други помощи. Те искат да съхранят своето лидерство в НАТО, а за това се нуждаят от външна заплаха. Иран е недостатъчен като такава. С кого да плашат тогава?", коментира Путин

"Защо Косово да може да се отдели, а Крим - не? В Косово това го реши парламентът, докато в Крим го решиха хората на референдум. В Донецк и Луганск хората гласуваха за независимост, но там ситуацията е друга. Но за да поискаш от населението да остане в състава на Украйна, трябва да му докажеш, че ще живее по-добре, по-надеждно, че хората ще могат да осигурят живота си и бъдещето на децата си", каза още президентът.

"Искам да ви кажа: не трябва да се боите от Русия! Светът се промени. Здравомислещ човек не би могъл да си представи подобен мащабен военен конфликт днес. Имаме си (в Русия) с какво друго да се занимаваме", добави Путин, цитиран от БГНЕС.

"Прибалтика беше част от енергийната система на СССР и Русия. Сега вече започват да са част от енергийната система на ЕС. Но това ще им струва милиарди. Питаме ги: Имате ли проблеми, нещо да помогнем? А те: Няма проблеми, така решихме, така е по-добре. Колкото до Украйна, тя по никакъв начин не би могла да стане част от енергийната система на Европа".

"Гърция е член на ЕС и НАТО, намира се в Еврозоната. Русия и Гърция имат исторически много близки и партньорски отношения. Ние уважаваме суверенния избор на гръцкия народ, без значение в какви съюзи и зони се намира страната. А какво ще стане, не знаем. Но както сега говорят у нас, че и на кафе гадаят, мисля, че това (което става) е неправилно и даже вредно както за гръцката, така и за европейската икономика", отбеляза Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай