Путин: Русия не анексира Крим, а го защити

Путин: Русия не анексира Крим, а го защити | StandartNews.com

Москва. "Русия не анексира Крим, а го защити", заяви руският президент Владимир Путин.

По думите му те са дали възможност на хората да изразят себе си и да вземат решение, а те са се отнесли с уважение към него. Той подчерта, че в противен случай в Крим щяло да се случи това, което в момента става в Югоизточна Украйна.

Според Путин населението на Крим" осъзна, че трябва да възстанови историческата справедливост, която беше нарушена от незаконното прехвърляне на Крим към територията на Украйна."

Според президента кримските събития са обединили и сплотили руснаците, в това число и опозиционните партии, които са критични към действията на правителството.

В четвъртък вечерта в официално обръщение, публикувано от пресслужбата на Кремъл Путин за първи път употреби името "Новорусия", с който сепаратистите наричат владените от тях области в Източна Украйна. В изказването си президентът похвали успехите на "опълченците" срещу украинската армия и наблегна на намерението на Русия да подпомага с хуманитарна помощ на засегнатите от бойните действия. Той призова украинското управление към незабавно прекратяване на огъня и започване на преговори с представители на сепаратистите.

Публикуваме пълния текст на обръщението на Владимир Путин:

"Обръщение на президента на Русия Владимир Путин към опълчението на Новорусия

Очевидно е, че опълченците постигнаха сериозни успехи във възпирането на силовата операция на Киев, която представлява смъртна опасност за населението на Донбас и вече доведе до огромни жертви сред мирното население.

В резултат на действията на опълчението много от украинските военнослужещи, които участват във военните действия не по своя воля, а следвайки заповедите си, бяха обкръжени.

Призовават силите на опълчението да отворят хуманитарен коридор за украинските военнослужещи, който да позволи на обкръжените украински военнослужещи да напуснат безпрепятствено района на бойните действия, да се върнат при семействата си, да се върнат при своите майки, жени и деца, за да бъдат избегнати още безсмислени жертви и бързо да бъде оказана медицинска помощ на ранените по време на военната операция.

Русия от своя страна е готова и ще окаже хуманитарна помощ на населението на Донбас, засегнато от хуманитарната катастрофа.

За пореден път призовавам управлението в Украйна незабавно да прекрати бойните действия, да спре огъня и да седне на масата за преговори с представителите на Донбас и да реши натрупалите се проблеми единствено и само по мирен път"

Украинските власти са решили да не допуснат тяхната войска да се възползва от хуманитарния коридор, предадоха руски медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай