Путин, Меркел и Оланд спешно обсъдиха Донбас

Путин, Меркел и Оланд спешно обсъдиха Донбас | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обсъдиха по телефона напрежението в Донбас.

"От руска страна бе изразено безпокойство заради зачестилите обстрели на украинските силоваци срещу граждански обекти, довели до гибелта на мирни жители. Състоя се размяна на мнения за допълнителни мерки за спазване на примирието и деескалация на напрежението", се казва в съобщение на "Кремъл" след разговора. Особено внимание било отделено на дейността на четирите подгрупи в рамките на Контактната група.

В същото време руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в интервю за тв канала "Русия 24", че Москва е готова да участва в среща в нормандски формат, предложена от Париж. Условието на Русия е на нея да се дебатира и темата за изпълнението на споразуменията от Минск.

Саакашвили стана губернатор на Одеса

Украинският кабинет номинира бившия грузински президент Михаил Саакашвили за губернатор на Одеска област. На сайта на президентската администрация бе публикуван указът за назначаването му. По-рано пък бе пуснат и указ, с който Саакашвили получи украински паспорт. Според президента Петро Порошенко качеството на пътищата е приоритет за новия губернатор. Той очаква от Саакашвили до 1 г. да подобри живота в областта. Грузинецът пък каза, че Одеса трябва да стане столица на цялото Черноморие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай