Путин: Кризата свършва след 2 г. (ОБЗОР)

Путин: Кризата свършва след 2 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Руският президент говори три часа на годишната си пресконференция
Сегашната ситуация в икономиката се дължи на външни фактори

Над 3 часа, 53 въпроса и 1259 журналисти. Така изглеждаше десетата пресконференция на Владимир Путин днес. Сред тях имаше представители както на национални, така и на регионални средства за масова информация, и чужди кореспонденти. Присъстваха репортери от Германия, Виетнам, Корея, Китай, САЩ, Франция и други страни, а също така 8 украински журналисти. Около 20 души бяха арестувани от полицията, тъй като се опитали да нахлуят в Международния търговски център, където бе брифингът, и да задатат лично въпроси.

Руската икономика ще се възстанови от кризата в рамките на две години. Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин, който днес даде годишната си пресконференция, продължила близо 3 часа. "Ръстът на световната икономика ще се запази. Темпът ще намалява, но ръст ще има, икономиката ще расте. И нашата икономика ще излезе от сегашната ситуация. Колко време ще е нужно за това? При най-неблагоприятното стечение на обстоятелствата, мисля, че две години", заяви Путин на пресконференцията, която му беше десета поред. По думите му ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста "фактори на неопределеност". Путин призна, че следващите две години ще са тежкиаза руската икономика но посочи, че управляващите ще вземат всички необходими мерки, за да бъдат намалени до минимум последствията за бизнеса и гражданите и съхранени социалните програми и увеличенията на пенсии и заплати. Според президента сегашната ситуация в икономиката е предизвикана от външни фактори. Въпреки това обаче той посочи, че само около 25-30% от проблемите, които сега Русия изпитва, се дължат на въведените от Запада санкции. Президентът ще си сътрудничи с правителството и централната банка в борбата с девалвацията на рублата. Според държавния глава Централната банка и правителството взимат адекватни мерки в настоящата криза. През последните седмици рублата тръгна рязко надолу, а за година е загубила около 45% от стойността си спрямо долара. "Има въпросителни доколко своевременни и качествени са били взетите мерки, но като цяло те са адекватни", отбеляза руският президент. Той обяви действия в посока улесняване на дейността на малкия и средния бизнес, както и връщане на възможно най-много капитали в Русия чреза"данъчна амнистия". Според него най-важната задача на икономическата политика е развитието на вътрешния пазар и диверсификацията на производството и търговията.

Леля пита за ергена Владимир

"Всичко е наред, не се притеснявайте за личния ми живот. Обичам и съм обичан", така отговори руският президент Владимир Путин на въпрос на журналистка по време на годишната си пресконференция. Репортерката го попита как е личният му живот, разказвайки, че приятелка на нейна леля постоянно се интересувала от "главния жених на Русия". През април 2013 г. Путин обяви публично, че се е развел със съпругата си Людмила след 30 години брак и оттогава вървят различни слухове за личния му живот. Сега руският президент прати поздрави на лелината приятелка на журналистката и на всички жени в Русия, които се интересуват от личния му живот. Той също така разказа случка, при която негов европейски приятел - голям лидер, го попитал има ли си любов. "Аз го попитах: В какъв смисъл? Той: Обичаш ли някого? Аз: Ами да. Той: А някой теб обича ли? и аз му отвърнах: Да. Тогава той си отдъхна и удари една водка, каза Путин и предизвика усмивките на журналистите. Той разказа още, че е в добри отношения с бившата си съпруга и че двамата се виждат редовно. С децата си Путин също се вижда редовно, но не толкова често, колкото му се искало, предаде ТАСС. АФП припомня, че руската преса писа, че той има връзка с бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика и настояща директорка на важна прокремълска медийна група Алина Кабаева.

Цените на бензина на ръчен режим

Правителството и Централната банка са длъжни да контролират цените на бензина и хранителните продукти на ръчен режим, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от Интерфакс. "Борбата с инфлацията е борба на Централната банка. Но има някои неща, например цените на бензина, на хранителните продукти - трябва да се заемем с тях, трябва да се работи в режим на ръчно управление", заяви Путин. Той посъветва правителството и централната банка, но без да навлизат в компетенцията на другия.

Газът минава през Македония и Сърбия
От Европа зависи дали ще има хъб в Гърция според шефа на Кремъл

По време на годишната си "голяма" пресконференция, която е десетата му на този пост, Владимир Путин обяви, че от Европа зависи строежът на анонсирания от него на 1 декември газов хъб на турско-гръцката граница, с който да завършва алтернативният на "Южен поток" газопровод през Турция, който ще се нарича "Турски поток".

"Възможен ли е т.нар. европейски хъб на границата на Турция и Гърция - това не зависи от нас, а от европейските партньори. Искат ли те да имат устойчиви, гарантирани, абсолютно понятни доставки от Русия, енергоресурси, от които те така се нуждаят, без транзитни рискове? Чудесно, тогава може през Гърция да излезем в Македония и нататък да отиваме в Сърбия и може отново да стигнем до "Баумгартен" в Австрия. Ако не искат - няма. Въпросът е в това, че по-надеждни и по-евтини доставки няма и в близка перспектива не се предвиждат", каза Путин, цитиран от РИА Новости.
"Що се отнася до Турция - там икономиката расте, сега партньорите ни поставят въпроса за увеличаване на доставките за вътрешния пазар, има всички договорености. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности, ние ще им продадем, каквото им трябва", допълни руският президент.

Запада искал да върже мечката на верига

Путин обвини Запада в посегателства над руския суверенитет и добави, че украинската криза е само претекст за западните действия, предаде АП. Според руския президент санкциите, наложени от САЩ и ЕС на Русия, след като тя анексира Кримския полуостров, са част от историческа борба за отслабване на Русия. Русия все по-твърдо и по-твърдо защитава своите национални интереси, но никого не напада, каза Путин. И продължи, използвайки традиционния руски символ - мечката в тайгата. "Понякога си мисля, че може би най-после ще оставят мечо на спокойствие да си похапва ягодки и медец в гората. Но не, не го оставят на мира. Винаги се опитват да го вържат с верига, да му изтръгнат и зъбите, и ноктите. В днешното разбиране това са (руските) сили за ядрено възпиране", посочи Путин, цитиран от ТАСС, разкривайки смисъла на метафората си. "Ние ли придвижваме своите въоръжени сили към границите на САЩ или на други държави? Кой приближава към нас базите и военната инфраструктура на НАТО? Нас слуша ли ни някой, води ли диалог с нас? Не, никакъв изобщо.В отговор винаги чуваме едно и също: не е ваша работа, всяка страна има право да избира свой начин да гарантира сигурността си. Добре. Но тогава и ние ще правим същото, защо на нас да ни е забранено?", разпалено Путин отговори с контравъпроси на питане на кореспондента ни Би Би Си. Путин припомни, че САЩ едностранно излязоха от договора за системите за противоракетна отбрана, който бе ключов елемент на цялата система за международна сигурност. А сега създават заплаха за Русия, разгръщайки елементи на стратегическа ПРО не само в Аляска, но и в Европа - в Румъния и Полша. Според него Запада се държи като империя и иска Русия да е неин васал.

80% от братушките го харесват

Над 80 процента от руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин въпреки международната изолация и срива на рублата, показва проучване на общественото мнение, цитирано от АП. Според изследването на института НОРК (NORC) рейтингът на Путин е 81 процента. Анкетата е била проведена между 22 ноември и 7 декември - след началото на главоломното падане на курса на руската национална валута. Проучване, осъществено в същия период от центъра "Левада", най-авторитетния независим руски социологически институт, измери рейтинга на Путин на 74 процента. 69 процента от участниците в допитването на АП смятат, че части от Украйна изконно са руски. Над 60 процента от анкетираните жители на столицата Москва признават, че икономическото им положение се е влошило. Тази негативна констатация споделят по-малко от половината от участвалите в допитването хора от провинцията. Повечето руснаци смятат своя президент не за причината, а за решението на тежките проблеми, пред които е изправена страната,отбелязва АП.

ЕС налага нови санкции

Европейският съюз наложи нови санкции на Крим, предаде агенция ТАСС, позававайки се на европейски източници. Новите ограничителни мерки са свързани предимно със забрана за туризъм и инвестиции. Посланиците на 28-те страни членки на ЕС използваха писмена процедура, тъй като не се проведе обща среща на Съвета на ЕС. Забраняват се всички инвестиции, както и кримски круизни кораби да влизат в европейски пристанища. Съгласно новите санкции компаниите от ЕС няма да могат да купуват недвижими имоти в Крим, а също и местни финансови компании. Услугите в областта на туризма също биват забранени. Круизните кораби нямат право да влизат в кримските пристанища освен в извънредни случаи. Европейските компании няма да могат да изнасят стоки или технологии в областта на транспорта, телекомите и енергетиката, особено за добива на газ и петрол. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени, докато тя пренебрегва европейските ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай