Путин и Оланд отидоха в Ереван

Путин и Оланд отидоха в Ереван | StandartNews.com

Руският президент обезпокоен от надигането на радикалния национализъм и антисемитизма

С възпоменателна церемония Армения отбеляза вчера 100 години от избиването на 1,5 милиона арменци през Първата световна война от 1915 до 1917 г. Турция, която е наследник на Османската империя, отказва да признае събитията за геноцид. Според Анкара между 300 и 500 хиляди арменци и още толкова турци са намерили смъртта си при гражданска война, съчетана с глад.
На вчерашната церемония в Ереван присъстваха президентите на Русия Владимир Путин и на Франция Франсоа Оланд. По традиция център на всенародното поклонничество бе мемориалът, който представлява величествен обелиск на хълма Цицернакаберт, откъдето се вижда целият град.

Избиването на 1,5 милиона арменци е геноцид, подчерта в словото си на церемонията в Ереван руският президент Владимир Путин. Не може да се оправдае масовото избиване на хора, каза президентът. Той разказа за ролята на Русия за осъждане на избиването на арменците. И напомни, че милиони арменци са получили убежище на територията на Русия и така са били спасени. Путин изрази тревога, че в света растат русофобските и антисемитски настроения. Неонацизмът, радикалният национализъм, антисемитизмът и русофобията са четирите злини, които се надигат по света, напомни Путин.

С голямо мнозинство вчера парламентът на Германия прие резолюция, признаваща масовото избиване на 1,5 милиона арменци в Османската империя преди 100 години за геноцид.

Президентът на Армения Серж Саркисян благодари на световните лидери, включително на Оланд и Путин за участието им в мемориалната служба. Саркисян призова да не се допускат нови престъпления срещу човечеството в света. Лидерите запазиха минута мълчание, за да почетат жертвите на геноцида. По-късно стотици хиляди арменци се присъединиха със свещи и цветя в процесия пред паметника на Геноцида. Арменската апостолска църква канонизира преди два дни всички жертви на избиването.

Въпреки че почита паметта на загиналите, Анкара реагира гневно на решението на световни лидери за признаване на геноцид и смята това за опит за натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай