11:45 ч.

31.05.16

2 мин.

3787

11

0
Пускат домейна ею. в сряда
Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният европейски домейн от най-високо ниво .еu на кирилица ще бъде пуснат в сряда. Това се посочва в съобщение на пресслужбата на Европейската комисия.


EURid, организацията, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на Европейската комисия в България официално представиха пред България нейния нов домейн .ею.


"Радваме се да видим резултатите от нашата усилена работа през последните 7 години за да можем да направим този подарък на България днес. С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет", отбеляза Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, цитиран от varnautre.bg.


Домейнът .eu е сред най-популярните и е от най-високо ниво в света, като свързва повече от 500 милиона човека от 31 държави в една интернет самоличност, сочи в същото време БНТ. Повече от 3.9 млн. имена са били регистрирани, откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.


Пускането на .ею на пазара представлява паметно събитие в историята на .eu, както и за продължителната подкрепа за многоезичността онлайн, признават от ръководството на EURid. Организацията отговаря за развитието на общоевропейския домейн. Пускането на домейна и на кирилица ще даде възможността на потребителите да се възползват от цялостни многоезични имена на домейни (IDNs) и ще могат да регистрират име на домейн на кирилица под разширение на кирилица.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 15:06 · 31.05.2016
Новия домейн е простотия, сравнима с едновремешното тъпо настояване на някои нагли евробюрократи да наричаме единната европейска валута "еуро" или "юро", а не "евро"... Надявам се скоро да регистрират TLD .ЕС и да се приключи с тази простотия... Същата логика като ICANN, на които .бг много им приличало на .br и то не можело то така!
BarakBaghdadi · 15:59 · 31.05.2016
@Потребител Какво разбираш ти от правилното спелуване на EU :-)
BarakBaghdadi · 12:00 · 31.05.2016
Безумие! На родният ми език е ЕС не ЕЮ, нямам думи с какви дивотии се занимават тия!
Потребител · 12:18 · 31.05.2016
@BarakBaghdadi хайде, опитайте пак - ако можете, разбира се. ;) не се прави превод на EU на български език, а се изписва на български език! Та, как се изписва според Вас EU на кирилица? :D
BarakBaghdadi · 12:41 · 31.05.2016
@Потребител Европейски Съюз - ЕС как да се изписва? Някога чувал/а ли си около теб някой да казва ЕЮ?
Аз много добре разбирам какво е .ею и защо е така и затова казвам, колко е безсмислено....но трябва да се замислиш, ако можеш :-)
Потребител · 13:18 · 31.05.2016
@BarakBaghdadi Да, покрай мен хората са грамотни.
И, да - казват Е(И)Ю - това е правилното спелуване на EU.
А тук иде реч за изписването на кирилица, българино!
Въпрос на култура е когато комуникирате с непознат да ползвате учтивата форма. ;)
BarakBaghdadi · 13:47 · 31.05.2016
@Потребител Тука всички сме си свои хора лелче, от кол и въже, свиквай :-)
ОК, няма да споря колко е безсмилсено да има домейн .ею, явно грамотните хора много му се радват и ще си го регистрират на килограм, грамотнст.ею, култура.ею, кирилица.ею...безумие!
BarakBaghdadi · 14:37 · 31.05.2016
@Потребител Предварително се извинявам, че говоря на ти, радвай се, че ме ти говоря на ма, като на жена си. На нея така и говоря, защото я обичам, а теб още не познавам, но мога и теб да заобичам ако не си 100 кила (колко съм скромен само).
BarakBaghdadi · 14:40 · 31.05.2016
@Потребител Та като гледам, колко ти е драг новият .ею домейн, колко си културна и, че колко кутурни хора има около теб, си мисля, че работиш за Брюксел. От край време искам да дам предложение на Евро Парламента относно .ею домейна.
BarakBaghdadi · 14:40 · 31.05.2016
@Потребител Аз съм земеделец от Симитли, гледам курнишони..и други работи. Всяка вечер като се прибера от полето трябва да проверя последните разпоредби на Брюксел за размера, формата и теглото на курнишоните, защото ако има несъответствия на сутринта няма да ми ги изкупят. Като чух за новият домейн и се родих, викам евала! Ама прост човек съм не зная инглиш, пробвам .ес, .еу (е не съм толкова прост, знам, че У е У), ма кур (опа извинявам се) не става.
BarakBaghdadi · 14:42 · 31.05.2016
@Потребител Затова ето какво предлагам:
1. ЕС да направи рекламна кампания за популяризиране на новият домейн из селските, горските и планинските региони. Нещо скромно за 20-50 милона евро, билборди, 2-3 сайта, диплянки....няколко софри.
2. Да се регистрират още два домейна на кирилица, .ес и .еу, които да препращат към .ею. Така никой няма да се обърка. Ако искате може и ня тях да направите рекламна кампанийка, ма по малка 10 милона евро на домейн.

Умни хора сте, а такива прости работи трябва селяните да ви (това е множествено число, да не си помислиш нещо!) казваме!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент