Пучдемон: В Испания възкръсна времето на Франко

Пучдемон: В Испания възкръсна времето на Франко | StandartNews.com

Решението на испанския премиер Мариано Рахой да поиска от Сената разпускане на регионалното каталунско правителство и да го постави под опеката на Мадрид, е "най-страшното нападение срещу институциите и народа на Каталуния след военната диктатура на Франсиско Франко". Това заяви в телевизионно обръщение каталунският президент Карлес Пучдемон.

"Призовавам парламентът да се събере на пленарно заседание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение как да действаме в отговор на този опит за ликвидиране на нашето правителство и нашата демокрация", каза регионалният каталунски лидер.

Той не препоръча изрично на регионалния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост, отбеляза ДПА. Според Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана заплаха, че проспериращата автономна област в Североизточна Испания ще обяви независимост.

"Налагането на форма на управление, която не отговаря на избора на гражданите, е несъвместимо с правовата държава", каза Пучдемон. В своето телевизионно обръщение той използва три езика - каталунски, кастилски и английски.

Гласуването от Сената на Испания на това решение е насрочено в петък, когато Карлес Пучдемон и неговите съветници планират да обявят официално Каталуния за независима република от кралство Испания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай