Пучдемон отказва да застане пред съда в Испания

Пучдемон отказва да застане пред съда в Испания | StandartNews.com

Каталунският премиер Карлес Пучдемон няма да уважи съдебната заповед да се върне в Испания, където да отговаря пред съда относно обявяването на независимост на автономната област. Това заяви неговият адвокат, цитиран от в. Индипендънт. Той остава "в изгнание" в Белгия. По думите на адвоката му, няма проблем да свидетелства от там.

Ако Пучдемон не се отзове на призовката от Върховния съд, може да бъде издадена заповед за неговия арест. Тогава ще бъде невъзможно той да се кандидатира в извънредните избори на региона, свикани от испанското правителство на 21 декември. 

Член на комисията, който ще бъде разпитан от съдия на Върховния съд на Испания, заяви, че бягството на Пучдемон е безотговорно, тъй като е възможно това да предизвика задържането и ареста на всички призовани по делото. 

Испанският премиер Мариано Рахой свали правителството на Пучдемон в петък, часове, след като каталунският парламент излезе с едностранна декларация за независимост, която беше бойкотирана от опозицията и обявена за незаконна от изпанския съд. В понеделник главният прокурор на Испания повдигна обвинения срещу Карлес Пучдемон по повод проведения референдум и обявената независимост на автономната област Каталуния. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай