Прозападната коалиция в Украйна забуксува (ОБЗОР)

Украински кадети участваха във възпоменателни церемонии за освобождението на Украйна от нацизма

Прозападната коалиция в Украйна забуксува (ОБЗОР) | StandartNews.com

Яценюк отхвърли предложение на президента, иска пак да е премиер

След извънредните парламентарни избори в Украйна очакваната прозападна коалиция започна да буксува. Днес премиерът Арсений Яценюк, чиято партия "Народен фронт" спечели изборите, отхвърли коалиционното споразумение на партията на президента "Блок на Петро Порошенко" и представи свой проект. Според Яценюк, проектът предвижда приемането на 36 закона до края на годината. В документа са записани няколко приоритета, сред които възстановяване суверенитета и териториалната цялост на Украйна, засилване на енергийната независимост и т.н.

На заседание на кабинета премиерът заяви, че до 20 дни трябва да бъде взето решение за сформиране на правителство. По думите му потенциални членове на бъдещата правителствена коалиция са "Народен фронт", "Блок на Петро Порошенко", но също така и "Самопомощ", "Татковина" и Радикалната партия на Олег Ляшко. Най-късно до понеделник тези формации трябва да представят своите предложения за бъдещия премиер. Някои от партиите призоваха да има единно коалиционно споразумение. Яценюк подчерта, че би трябвало той да бъде премиер като лидер на партията победител в изборите. "В съответствие с практиката в Европейския съюз партията, получила най-много гласове на вота, трябва да започне процес за сформиране на правителствена коалиция и в съответствие със същия принцип лидерът на тази партия става премиер", подчерта Яценюк.

В същото време ръководителят на представителството на ЕС в Русия Вигаудас Ушацкас предупреди, че ако Москва признае предстоящите избори в Донецка и Луганска народна република, това може да доведе до нови санкции за Москва.

Барозу: Без ЕС щяхме да говорим и за България, освен за Украйна

Разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история. Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика. Решението да се разширим бе правилното, макар и не всичко да е перфектно. Това заяви на прощалната си пресконференция шефът на ЕК Жозе Барозу.

Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния ни най-малко. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме. Проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща бе да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред, посочи той. В ръководените от мен състави на ЕК нямаше разлика между еврокомисарите, излъчени от "стари" държави в ЕС и от "нови", каза още Барозу. Той съобщи, че след оттеглянето си известно време ще си почива.

"Комерсант": ЕС да си плаща авансово газа

Страните от ЕС да си предплащат 100% получавания от Русия газ, забрана за погребването на ядрени отпадъци от ЕС на руска територия, фактическа експроприация на чуждестранно оборудване. Това са част от дългия списък с мерки, които руската компания "Роснефт" предлага на президента Владимир Путин като отговор на наложените на Русия икономически санкции заради ролята й в украинската криза, писа днес вестник "Комерсант", позовавайки се на анонимни държавни чиновници. Впоследствие говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, както и самата "Роснефт", отрекоха да има списък с подобни предложения. Междувременно снощи в Брюксел се проведе поредната тристранна среща на ниво ЕС-Украйна-Русия за договаряне на условията за възобновяването на руските газови доставки за Украйна. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер оцени шансовете за постигане на споразумение като 50:50. Срещата бе предшествана от преговори в двустранен формат, в чиито рамки Йотингер първо разговаря с министъра на енергетиката на Украйна Юрий Продан, а после и с руския енергиен министър Александър Новак. Преди старта на тристранните преговори еврокомисарят заяви, че три са въпросите, по които ще се преговаря. "Трябва да се разбере каква ще бъде цената и каква формула на ценообразуването ще бъде приемлива", каза Йотингер. "Вторият въпрос е как Украйна да бъде подкрепена, за да плаща новия внос на руски газ или 3-4 милиарда кубични метра", допълни Йотингер. Руската страна се надява в Брюксел да приключат тристранните преговори по газа с подписването на всички документи, посочи Новак.

Забраниха на Кобзон да влиза в Украйна

Украйна забрани на 14 руски граждани да влизат в страната. Правителството не обяви списъка, но според медиите в него са певецът Йосиф Кобзон, актьорът Иван Охлобистин и хумористът Михаил Задорнов. Според Киев, хората от списъка подкрепят "агресията на Русия" и мразят украинската държава. В понеделник обаче Йосиф Кобзон изнесе концерт в Донецк. Певецът изпълни в сепаратистката зона "своя версия на химна на самопровъзгласената Новоросия" - обединение на отцепническите Донецка и Луганска народна република. Той заяви, че е роден край Донецк, затова "никой няма да му забрани да идва тук". Охлобистин пък коментира забраната така: "Пълни глупости. На татко също му забраняваха. Но влязъл. През 43-та, с танк".

Кремъл отрече Путин да е болен

Кремъл опроверга твърденията на западни медии, че руският президент Владимир Путин страда от рак на панкреаса. Миналата седмица някои западни издания, сред които в. "Ню Йорк Поуст", написаха, че болестта е в последен стадий. Те добавиха, че руският президент се лекува при германски лекар, с който се запознал преди десетки години.

Брак по принуда, ако те хванат с проститутка

Глоба, арест или принудителен брак - такива са предложенията в проектозакон срещу проституцията, внесен от депутатката от руския град Санкт Петербург Олга Галкина. Ако законът бъде приет, клиентите на проститутките ще бъдат наказвани, но ще имат избор по отношение на санкцията. Те ще трябва да изберат да платят глоба от 100 000 рубли (1830 евро), да прекарат до 15 дни в затвора или да се оженят за проститутката, чиито услуги за ползвали. Ако обаче клиентът е знаел, че проститутката работи по принуда и е чужденец, следва депортиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай