Протестиращи обсадиха парламента в Киев

Обама и Путин взаимно се призоваха да помогнат на Украйна

Протестиращи обсадиха парламента в Киев | StandartNews.com

Киев. Протестиращи са обградили сградата на Върховната Рада (парламента) в Киев и настояват за оставката на вътрешния министър Арсен Аваков. Това съобщиха по различни канали представители на властта в Украйна. На Фейсбук страницата на групировката "Десен сектор" се казва, че протестиращите са запалили малък огън пред сградата. Те уточняват, че не техни членове организират обсадата. 

Протестиращите заявяват, че са обикновени граждани, които са недоволни от новата украинска власт. Много от тях са въоръжени. По-рано вчера още административни сгради бяха завзети от сепаратисти в Източна Украйна, след като изтече ултиматумът на правителството и силови действия срещу тях не бяха предприети.

Обама и Путин в напрегнат телефонен разговор

Американският президент Барак Обама заплаши с още по-тежки санкции Русия за действията й в Украйна в напрегнат телефонен разговор с руския държавен глава Владимир Путин, предадоха американските медии. Обама настоя Русия да използва влиянието си, за да накара сепаратистите в Украйна да се оттеглят. Американският президент е изразил одобрение за Киев в усилията да се обедини страната с насрочени избори, конституционна реформа и предложения за децентрализация към местните самоуправления.

Президентът на Русия пък призова американския си колега да използва възможностите на САЩ, за да не допусне кръвопролития в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от руските информационни агенции.„Обсъдени бяха различни аспекти на кризата в Украйна, преди всичко в нейните югоизточни региони, които са обхванати от протестно движение против политиката на действащите киевски власти", съобщиха от Кремъл.

Според информация от Белия дом, разговорът е проведен по желание на Москва. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай