Протест в Брюксел заради насилието в Алепо

Протест в Брюксел заради насилието в Алепо | StandartNews.com

Стотици демонстранти в Брюксел протестираха пред сградите на европейските институции срещу насилието в сирийския град Алепо. Ситуацията в размирната страна достигна нова критична точка, след като вчера Съединените щати прекратиха преговорите си с Русия за постигане на примирие в Сирия.

Основно искане на демонстратите в Брюксел е прекратяването на бомбардировките от страна на сирийските и руските военновъздушни сили над източните и южните части от Алепо, където хиляди цивилни граждани се намират в капан, съобщи БНТ. 

На някои от транспарантите на протеста руският президент Владимир Путин беше определен като "убиец" от демонстрантите. Руската авиация подкрепя офанзивата на наземните сирийски правителствени сили в Алепо под командването на държавния глава Башар Асад. Позиция срещу Русия зае и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, която заяви, че според нея намирането на политическо решение на конфликта в Сирия към момента е невъзможно.

 "Задължение на международната общност е да продължава да поставя Русия под натиск. Хората просто трябват да видят отчаянието в животите на хората в Алепо и други части от Сирия, фактът, че Асад произволно бомбардира собствените си цивилни граждани", коментира темата Тереза Мей, министър-председател на Великобритания. 

Вчера Съединените щати и Русия продължиха да си разменят обвинения относно конфликта в Сирия. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че действията на руските войски в размирната страна са безотговорни, а руският външен министър Сергей Лавров защити мнението на своето правителство, че Съединените щати не правят разлика между терористични и бунтовнически организации в Сирия. И от двете страни заявиха, че въпреки прекратяването на преговорите помежду им, те ще продължат да работят за установяване на примирие в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай