Проруските сепаратисти отказват премирие с Киев

Проруските сепаратисти отказват премирие с Киев | StandartNews.com

Киев.  Проруските сепаратисти в Украйна са отказали каквито и да било преговори с властите в Киев. Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко отхвърли възможността за нови преговори за примирие. Той заяви, че силите на сепаратистите възнамеряват да започнат офанзива в цялата Донецка област. Ще стигнем до самата граница на Донецка област, подчерта Захарченко, цитиран от световните агенции.

Междувременнно председателят на украинския Съвет за национална сигурност Олександър Турчинов съобщи, че "руски терористични групи" са започнали мащабна офанзива в източните области на страната и нарушават примирието.

Броят на жертвите от конфликта в Източна Украйна вече надхвърля пет хиляди души, но е възможно цифрата да е значително по-голяма, съобщиха от Комисарята за човешките права към ООН. Броят включва 262 убити при сраженията между проруските сепаратисти и украинската армия само за последните девет дни. Според Агенцията за бежанците към ООН новите правила за сигурност на правителството в Киев затрудняват доставките на хуманитарна помощ за зоната на конфилкта.

ЕС ще обсъжда днес дали да увеличи финансовата помощ за Украйна на 2,5 милиарда евро. До момента ЕК беше предложила да отпусне 1,8 милиарда евро на Киев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай