Про-руски сепаратисти превземат нови участъци в Украйна

Про-руски сепаратисти превземат нови участъци в Украйна | StandartNews.com

Олександър Турчинов не изключва провеждането на референдум за териториалната цялост на Украйна

Берлин/Киев. Над 100 активисти превзеха управлението на местната полиция в Горловка, в Донецка област. Централната власт заплашва да използва военна сила, за да потушат напрежението.

Градът има население от над 250 000 души. Демонстрантите са прекарали нощта в сградата на общината, според Russia Today, а след това са се насочили към новата си цел..

Военни, разположени в полицейското управление, открили огън, когато протестиращите се опитали да издигнат руското знаме на входа на сградата.

Проруски активисти останаха на мястото и хвърляха коктейли Молотов по органите на реда. Нанесени бяха само материални щети по фасадата, няма пострадали.

За трети пореден ден украинското правителство призовава протестиращите да освободят всички превзети сгради и да предадат оръжието си, заплашвайки ги с армията. Въпреки че ултиматумът изтече в понеделник сутринта, демонстрантите не отстъпват от позициите си.

В Донецката област беше въведен режим на спецоперация, предаде руската информационна агенция Сочи-24.

"Това решение е насочено към опазване на мира и реда в нашите земи, която момента въоръжени, агресивни и фанатизирани хора хладнокръвно ни отнемат. Те са терористи и ние няма да им позволим да управляват нашата земя?", заяви Сергей Тарута, който оглавява Донецката област.

В Одеса беше създаден щаб за отбрана на Одеската област и батальон за самоотбрана, предаде УНИАН.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) пристигнаха в украинския град Словянск, предаде РИА Новости. Представителите на международната организация са се отправили към различни градове в източната част на Украйна, за да разберат на място какво се случва. Те само ще наблюдават, без да предприемат никакви действия.

"Русия може би играе задкулисна роля за увеличаване на напрежението в Източна Украйна", обяви говорител на германското външно министерство.

"Имаме множество източници, които предполагат, че Русия може би играе роля в сблъсъците", заяви говорителят на правителствена пресконференция.

Отделно от това друг правителствен говорител заявил, че външните министри от Европейския съюз, които се срещат днес в Люксембург, ще обсъдят дали напрежението в Източна Украйна оправдава въвеждането на по-строга "трета фаза" в икономическите санкции срещу Русия.

В неделя САЩ изявиха подобна позиция за намеса на Русия в Украйна. В изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано в неделя, се излагат редица доказателства, че проруските "въстания" в Източна Украйна са режисирани от Русия и извършени от руски военни.

Противно на изказванията на Сергей Лавров, че "превземането на административните сгради е извършено от доведени до отчаяние местни жители", обстоятелството, че "въстаниците" носят камуфлажни униформи и бронежилетки, сочи, че те са професионални войници. Държавният департамент посочва, че използваното оръжие също е руско.

Начинът на провеждане на операциите е почти идентичен с "нелегалната военна интервенция в Крим". Според Държавния департамент можем да очакваме подмяна на необозначените военни с редовни руски войници. Фактът, че административните сгради са превзети едновременно в различни градове, сочи, че операцията е планирана предварително.

Украинското правителство също твърди, че разполага с доказателства, че руското разузнаване стои зад операциите в Източна Украйна. Правителствени сили за задържали лице, което твърди, че е наето от руското разузнаване с цел "провеждане на подривни дейности в Източна и Южна Украйна, в това число превземане на административни сгради".

Междувременно Олександър Турчинов заяви, че властите в Киев не изключват провеждането на референдум за териториалната цялост на страната, предаде вестник Украинская правда.

"Ние не сме против това да се проведе референдум", каза Турчинов. "Но аз съм убеден, че при едно такова допитване, което може да се направи в същия ден с президентските избори, ако Върховната рада вземе такова решение, огромното мнозинство украинци ще се произнесе в полза на неделима, цялостна и единна Украйна", заяви президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай