Проклятието на адашите

Проклятието на адашите | StandartNews.com

И готвач стана жертва на пилота убиец

Снимката на мъжа, идентифициран погрешно като пилота убиец Андреас Лубиц, който разби самолет със 150 души във Френските Алпи, предизвика огромно недоразумение. Световните медии разпространиха образа на друг Андреас Лубиц - той живее в Швейцария и няма нищо общо с авиацията. Оказа се, че живият е разбрал случайно от свои приятели за неприятната грешка. Те видели фотото по телевизията, но той си спестил изясняването около гафа и изчакал - някой да забележи разликата в имената, тъй като цялото му име е Андреас Гюнтер Лубиц. Понеже никой не забелязал "малкия" детайл, "другият" Лубиц бил принуден да съобщи за недоразумението и да обясни, че снимката, която се разпространява погрешно, е взета от Туитър акаунта на приятелката му, на която той позира с нейните родители. Като изключим името,

между двамата Лубиц не могат да бъдат открити никакви други прилики

Живият е около десет години по-възрастен - роден е в италианския регион Абруцо и е готвач в Берн. "Не предприех никакви специални действия. Мислех, че всичко ще се изясни бързо", коментира той. И подчертава, че е учуден от лековерието на медиите.
Оказва се, че това не е първият случай в историята, в който обикновени хора са адаши на известни личности. Всеки път, когато ново име се завърти в новините - независимо дали е на артист, спортист или убиец - е почти сигурно, че някой "дубльор" ще бъде засипан от обаждания и туитове от фенове, репортери или просто любопитни граждани.
"Винаги когато някой ме "провери" в Гугъл, трябва да обяснявам, че не съм нито нападател от американския футболен отбор "Стийлърс", нито затворник от Тексас, осъден за грабеж, нито изнасилвач от Уисконсин", разказва Андре Фрейзър. "Обмислям да сменя името си", добавя той. Много хора се сблъскват с главоболия, когато се появят герои или престъпници, казващи се като тях. Лошото поведение на единия може да стъжни живота на другия.
Мандип Шахи е стюард, който бе осъден за контрабанда на 4 килограма кокаин във Великобритания през 2010 г. Но Мандип Шахи ръководи и компания за козметични продукти в Британска Колумбия. Тя разказва, че през няколко дни й се налага да обяснява, че не е контрабандист. "В момента съм в контролния списък за висока степен на сигурност на "Еър Канада" и понякога ми

отнема повече от час да се чекирам

на летището", уточнява Шахи.
В доста случаи обаче да носиш името на известна личност никак не вреди. Особено когато то вече е станало синоним на славата или се е превърнало в част от нашата култура. Ако мислите, че като се казвате Кейт Уинслет може да си направите безпроблемно резервация в един от най-скъпите ресторанти в Лос Анджелис, сте напълно прави. Но няма да се досетите за разочарованието в погледите на персонала, че всъщност не сте истинската. Така че може и да получите масата, която сте резервирали, но не и обслужването, което върви с името на звездата.
Почти същата е ситуацията и с интервютата за работа. Ако се казвате Дженифър Гарнър, е почти сигурно, че ще ви се обадят за така желаната длъжност. "Работодателката ми призна, че ме е наела само заради името ми. Предполагам, че първоначално тя просто е искала да срещне тази Дженифър Гарнър", разказва пред "Хъфингтън поуст" средностатистическа американка. Същото важи и за Селена Гомез - фотографка на свободна практика. Тя разказва, че е забавно, когато булките, които снима, разказват как Селена Гомез ще е на сватбата им. "Моето име е много запомнящо се, а това е огромен плюс в бизнеса", добавя майсторката на обектива. Тя обаче нееднократно сменя телефонния си номер, тъй като често й се обаждат пищящи фенки.
Още

по-интересен е случаят на Бил Клинтън Гейтс

"кръстен" едновременно на две известни личности - президент и магнат.
"По-обикновеният" Бил обаче е старши експерт по човешки ресурси в компания за набиране и наемане на персонал в Чикаго.
"В професия като моята името помага страшно много. Ако трябва да съм конкретен, 63 процента от хората ме намират, когато търсят Бил Гейтс в Линкдин", разказва Бил. Той подчертава пред "Форбс", че това е твърде полезно за дейността му, в която открива и бива откриван.

Със сигурност е забавно да носиш име, което отваря много врати, но все не липсват и неудобства. Мат Лебланк, адаш на звездата от хитовия сериал "Приятели", е художник. Веднъж той провел странен телефонен разговор с важен клиент. От другата страна на слушалката поискали от него да попита "Как си". Когато го направил, чул смях, а клиентът шеговито се възмутил, че не успява да го докара като култовата реплика на Джоуи от прочутата поредица. "В момента повечето от хората просто смятат, че милиардерът от "Приятели" е започнал да рисува абстрактни картини", споделя Мат Лебланк.
"Другата" Джулия Робъртс пък е получавала факс от някой, молещ я за финансова помощ, за да разреши паричните си проблеми.

Крис Браун, който е мъж на 30 години от Алабама и не може нито да пее, нито да танцува, споделя, че вече му е писнало от шегите за Риана, която беше гадже на известния певец. Друг Крис Браун от Портланд, щата Мейн, който има дълга сива брада и работи в музикален магазин, има същия проблем. Той често търпи приятелите му да се шегуват с него, да разказват вицове за Риана, както и да му дават съвети против домашното насилие. Всички знаят, че "оригиналът" побийваше вече бившата си приятелка.

Светът е пълен с хора, чиито имена са Крис Браун, Елизабет Тейлър или Брад Пит. Те са принудени да търпят коментари за съименниците си. Но са свикнали да живеят с неудобството. Съвсем друго обаче е, когато носиш име на убиец или порноактьор. Това може да бъде изключително неприятно, особено за хора, търсещи работа, които знаят, че бъдещите им работодатели могат да ги проверят онлайн и да получа напълно грешна представа за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай