Професорът президент

Професорът президент | StandartNews.com

Новият държавен глава на Португалия Де Соуза чете по 2 книги на ден и спи по-малко от 5 часа

Дясноцентристкият политик Марселу Ребелу де Соуза, бивш лидер на португалските социалдемократи, е новият президент на страната след изборите на 24 януари. Харизматичният 67-годишен професор по право стана познат на широката публика със своите задълбочени, но и забавни политически коментари през последното десетилетие, които му спечелиха и прякора "професор Марселу". Той спечели 55% от гласовете на избирателите, донасяйки убедителна победа за дясноцентристката опозиция два месеца след като социалистическото правителство на премиера Антониу Коща дойде на власт по време на разразилата се политическа криза.

Предварителните проучвания сочеха Де Соуза за фаворит на португалците, а за негов най-силен опонент бе смятан бившият ректор на университета в Лисабон - Антониу Сампаю да Новоа, подкрепен от социалистите, който спечели едва 23% от гласовете. След убедителната си победа 67-годишният Де Соуза говори пред ликуващите тълпи в Юридическия факултет на университета в Лисабон, където преподава в продължение на много години. Той заяви, че ще се стреми да бъде политически безпристрастен президент и ще се опита да "изгражда мостове и да лекува рани", за да успее Португалия да се изправи след дълбоката икономическа и социална криза.

Независимо от дясноцентриската си принадлежност Де Соуза е особена личност. Твърди, че чете по две книги на ден и не спи повече от 5 часа. Освен товаобещава да използва правомощията си като президент, за да парира всяка заплаха от нова политическа криза, както и за да запази добрия тон с управляващата коалиция, която е враг на строгите икономии. Професорът по право е добре познат на милиони телевизионни зрители благодарение на неговите коментари всяка неделя вечер в продължение на много години. В своите анализи той надълго и широко оценява португалските политици от 1 до 10, обяснява на зрителите плюсовете и минусите на провежданите в страната политики. С избирането на Де Соуза се бележи краят на политическата кариера на предишния консервативен държавен глава Анибал Кавако Силва, който играеше важна роля в португалската политика като премиер от 1985 г. до 1995 г. и като президент от 2006 г. В едно от последните си изказвания Силва заяви, че е приел клетвата на социалистическото правителство само защото конституцията не му позволява да свика нови избори в последните 6 месеца на поста му.

Досега изказванията на новоизбрания президент Де Соуза са в духа на сближаването между политическите сили. Като бивш журналист, някогашен лидер на партията си и доскоро телевизионен коментатор, той се определя за част от "лявото крило на дясното". Много анализатори му вещаят важна роля в политическия живот на Португалия въпреки че функциите на президента в страната са по-скоро представителни. Много португалци не вярват, че новото правителство ще управлява още дълго, а разногласията в коалицията вече са налице. Това предполага, че рано или късно Де Соуза ще трябва да излезе от комфорта на церемониална фигура и да изиграе важна роля по време на политическа несигурност. Именно той притежава правомощията и на неговите плещи ще лежи решението дали при евентуална криза да свика нови предсрочни парламентарни избори или да назначи нов премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай